onsdag 17 juli 2019

Ett halvårs backspegel

Tanken inför året var att, citat:

 • Satsa på nyutkomna böcker i första hand.
 • Fortsätta prioritera böcker skrivna av svenska författare.
 • Som det gångna året låta den omedelbara viljan och intresset styra valet av böcker (antagligen största orsaken till de rekordmånga höga betygen ovan!). "Borde-läsa-böcker" (typ klassiker och böcker av litteraturpristagare) får komma i andra hand.
 • Läsa ännu mer fantastik (d.v.s. science fiction, dystopier, skräck och fantasy).
 • Läsa fler böcker som behandlar aktuella (debatt)ämnen rörande klimat och miljö; samhälle, kultur och politik.
 • Hålla koll på ny utgivning av böcker inom populärmedicin, kost- och hälsorelaterade böcker.
 • Hålla koll på nyutgivna böcker skrivna av favoritförfattare, oavsett genre.
 • Ta itu med helt eller delvis olästa böcker i bokhyllan (för närvarande 7 st).
 • Återigen försöka bli bättre på att svara på kommentarer som lämnas här på bloggen samt kommentarer på bloggens fb-sida.
 • För övrigt fortsätta med bokbloggandet (och närvaron på bloggens fb-sida) i samma stil som detta år. Ingen förändring där.


Nå, hur gick det där då, såhär långt?:

 • Vad gäller att läsa ännu mer fantastik så verkar science fiction och dystopier vara det som funkat bäst att läsa. Men såklart har det funnits pärlor inom skräck och fantasy också.
 • Böcker som behandlar aktuella ämnen rörande klimat och miljö, samhälle och politik, är fortfarande intressant att läsa, precis som tanken var. Skriver inte alltid om dessa böcker här på bloggen.
 • Böcker inom populärmedicin, kost- och hälsorelaterade böcker har jag helt klippt bandet till under detta första halvår, tar en paus från den världen.
 • Har varit dålig att hålla koll på nyutgivna böcker skrivna av favoritförfattare, men på något sätt har böckerna själva letat upp mig. 
 • Har inte alls tagit itu med helt eller delvis olästa böcker i bokhyllan, var då visserligen bara sju stycken, tror jag rensat bort några under detta första halvår dessutom.


Men ja, i stort sett för övrigt verkar den där tanken inför 2019 hålla.


Sen blev det januari... stormen Alfrida och allt vad det innebar. Under denna skakiga tid lästes Fermis filter, avsevärt tänkvärd roman värd att diskutera. Borde den inte få mer uppmärksamhet?
Nypremiär för Bokbloggsjerka blev det för en kort period.
Några fackböcker som satte djupa spår under första halvåret: Läget i landet, Norrland och Ofärdsland.
Läser inte ofta romaner på engelska, men i januari blev det av i form av The Time Idiot. En annan kul bok (dock på svenska) var denna med "absurda betraktelser".
Fortsatte läsa Bo Balderson (ytligt) och Philip K Dick (djupt). Tanken är ju fortfarande att läsa alla jag kommer över, men lär bli uppehåll emellanåt.

Dryader och Demoner fick mig att må en smula bättre i mars!
Deltog i Påskutmaningen 2019.
April blev även månaden då jag läste två nya romandebutanters riktigt bra böcker: Det enda jag hör i mitt huvud är ett lockrop från himlen av Henrik Ingvarsson, och Jag Jaguar av Fredrik Höjing. Upptäckte samma månad en för mig tidigare oläst författare, som jag ville läsa mer av, det började hursomhelst med Lektören. Fick också läsa en toppenbra ny novellsamling (härlig fantastik-mix!) denna månad: Disekvilibrium av Oskar Källner.

Miljö- och klimattänk blev det i maj när jag återigen försökte ta nya tag. Läste samma månad bokcirkelbok i Kulturkollo läser: Kung liljekonvalje av dungen (Maria Lang).
Saknade Månadens bästa bok, så beslöt att göra en egen light-variant för detta år.
Bloggen Boktanken startade en inläggsserie med olika teman för annorlunda boklistor - kul, men svårt.
Hade i juni även tankar om att skriva några inlägg här på bloggen om The X-Files, vi får se hur det blir med det. Ruskigt bra serie i varje fall.
Deltog i Kulturkollos veckoutmaning genom att både använda ett svart slukhål och ett gnistrande stjärnströssel!
KG Johansson är en författare vars böcker angår/påverkar, sådär alldeles särskilt starkt. Var såklart därför glad för att i juni få möjligheten att läsa uppföljaren och andra delen Ett slags frihet i Noisytrilogin. Men kom igen! Varför får inte denna författares böcker större uppmärksamhet, är ju så värd det, flera gånger om... fattar inte.
Juni månad avslutades med tankar kring den här sortens recensionsskrivande på personlig blogg och om internet/sociala medier, samt om makt och massmedia.


Och nu är vi en bit in på nästa halvår, som jag hoppas blir lika bra bokmässigt och definitivt bättre vad gäller allt annat. Har börjat fantastiskt bra bokmässigt i varje fall!😊


2 kommentarer:

 1. läser inte bara nyutkomna, favoritförfattare vill en inte missa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bara nyutkomna för mig heller, men första hand. :)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)