torsdag 25 juli 2019

Helgfrågan v. 30 Sommaredition


Mias bokhörna arrangerar inför varje veckoslut helgfrågan. Såhär skriver Mia:

"Vad läser du nu? Bonusfråga: Vad hittar ni på [...] "

Blir delvis samma svar som för förra veckan. Läser fortfarande Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till av Pär Holmgren. Läser den noggrant, bara för att den är så särdeles intressant förstår ni. Finns så mycket jag skulle vilja dela med mig av i form av utdrag ur boken, innan den är utläst (vilket ju är alldeles strax, eftersom jag är inne på det allra sista kapitlet). Detta är t.ex. ganska tänkvärt (sidan 175):

"Alla EU-länder har en relativt hög beskattning på exempelvis bensin och diesel, bland annat för den klimatpåverkan som förbränningen av fossila bränslen orsakar. Alla bilister inom EU betalar alltså en hög koldioxidskatt om de tankar bensin eller diesel, även de som bor i glesbygd och kanske inte har något alternativ när de ska ta sig till jobbet eller affären. De som flyger betalar däremot endast ungefär en tiondel av motsvarande koldioxidskatt. Om man ser på det totala skattetrycket för de fossila bränslenas klimatpåverkan innebär det i praktiken att alla bilister är med och subventionerar flyget som betydligt färre utnyttjar. Hur rättvist är det egentligen?
    Dessutom får bilisterna betala 25 procent moms, vilket flygresenärerna slipper på utrikesresorna, medan det är 6 procent moms på inrikesflyg. Om beskattningen på flygresor var av samma storleksordning som på bilresorna skulle en enkel inrikes flygresa kosta ungefär 500 kronor mer, en resa inom Europa ungefär 1 000 kronor mer och mellan kontinenterna ytterligare någon tusenlapp. Vore det orimligt?"

Vad tycker ni?


Med tanke på klimat och miljö så inträffade en värstinghändelse här på centralorten igår, brand i stor färg- och järnhandel/färglager. Brann upp helt, totalförstört. Tänk alla gifter i den svarta röken... riktigt otäckt.


Och som svar på bonusfrågan hittas det inte på något alls, förutom att läsa och försöka stå ut (med cold pack och vatten) i +30° värme. Är inte kompis med sån värme. SMHI upplyser om att det kommer att bli +32° här i morgon. Fy tusan!


Andras svar finns länkar till här


16 kommentarer:

 1. nä, jag gillar inte heller den här värmen. väldigt vad det brinner överallt. jag antar att det var "din" brand som det utgick varning för. för

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fy så läskigt med alla bränder sommartid.

   Radera
 2. Inte kul med så här varmt, få se om det blir så svalt som de säger på tisdag - runt 16-19 grader varmt, väldigt stort hopp isf. Då fryser en väl.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hellre småfrysa än detta. Mår riktigt dåligt av sån här värme.

   Radera
 3. Det är alldeles för varmt. Men snart klagar vi på att det är för kallt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värmen är svårare att hantera tycker jag.

   Radera
 4. Holmgren är bra, men jag tror inte jag orkar läsa boken ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi måste orka. Att skyffla över de dessa stora problem (som ju redan är här) på yngre generationer är inget alternativ.

   Radera
 5. Jag är så tacksam för att vi fixade markiser och AC tidigare för nu har vi dräglig inomhustemperatur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. AC drar mycket ström, försöker istället ha vidöppet alla fönster och dörrar till sent på kvällarna - hjälper lite.

   Radera
 6. Vi ska också ha hett den här helgen, men sen lär det bli kallare om man får tro meteorologerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får vi tro och hoppas att meteorologerna har rätt, ser fram emot svalare temperaturer. :)

   Radera
 7. Intressant bok. Jag sitter ute nu och det börjar bli lite svalare, skönt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket intressant och lättläst dessutom, bra förklarat kring komplicerade saker vi behöver förstå i ett vidare perspektiv.

   Skönt när det kommer svalka fram på kvällen efter en extremt varm dag, känns befriande om man bortser från myggen som ettrigt brukar dyka upp vid den tidpunkten. :D

   Radera
 8. vissa böcker förtjänar att läsas noggrant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du så rätt i, just så är det.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)