tisdag 2 juli 2019

Tisdagstrion: Amerikanska favoriter

Varje tisdag kommer bokbloggen Ugglan & Boken att arrangera "Tisdagstrion", en trio böcker med ett nytt tema varje vecka.

Med anledning av USA:s nationaldag den 4 juli blir det första passande temat alltså:


Amerikanska favoriter1. Romaner (och än så länge endast en novell) av den amerikanska science fiction-författaren Philip K Dick (1928-1982) har jag upptäckt under senare tid. Böckerna har efter hans död fått något som liknar kultstatus. Är dessutom tidernas mest filmade science fiction-författare, tolv filmer lär vara baserade på hans verk, mest känd är väl troligtvis den första; Blade Runner (1982). Och jo, han skall visst ha hunnit se en nästan färdigklippt version, men det var allt. Än så länge lästa titlar: Blade Runner, Ubik, Försvararna (novell), Palmer Eldritchs tre stigman, Motursvärlden, Skannad i dunklet, VALIS, och nu senast; Näst sista sanningen. Favorit än så länge: Näst sista sanningen.

2. Böcker (icke-fiktion) av den amerikanska författaren och bergsklättraren Jon Krakauer tycks alltid fängsla mig. 2007 blev hans bok In i vildmarken (Into the Wild) film. Lästa titlar: In i vildmarken, Tunn luft, Mord i Guds namn, Ett berg högre än Everest. Favorit än så länge: In i vildmarken.

3. Amerikanska science fiction- och fantasyförfattaren Jeff VanderMeer har jag visserligen bara läst en bok av ännu, men vilken bok! Avgrund (Annihilation) är eko-thrillern som helt klart är ett fenomen, och eftersom jag helst läser böcker på svenska hoppas jag verkligen att trilogin Southern Reach översätts i sin helhet. Film (2018) baserad på Annihilation har det blivit, vill hemskt gärna se den, hoppas den är lika bra som boken...Tänk så många bra amerikanska författare det finns, har ju egentligen ännu fler jag vill nämna... inte minst böcker av Stephen King och Dean Koontz, som ju hängt med sedan långt tillbaka, med vissa uppehåll. Men tre var det visst!😀


25 kommentarer:

 1. Science Fiction är en genre som jag inte har läst så mycket av. Några av klassikerna i och för sig, men kul att få dina tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böckerna av Philip K Dick är klassiker.

   Radera
 2. Jag var inte så förtjust i boken Annihilation, däremot tyckte jag filmen var riktigt bra. Det verkar som att om man gillade den ena så gillar man inte den andra, så det skulle vara spännande att höra vd du skulle tycka om filmen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter lovande med filmen... eller kanske inte då, eftersom jag gillade boken. ;)

   Radera
 3. Jag läser inte mycket science fiction. Har mest läst klassiker som ugglan. Men om jag vill ha tag på en modernare bok i genren vet jag vilken blogg jag ska titta på. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, böckerna av Philip K Dick räknas som klassiker.

   Radera
 4. Krakauer vill jag läsa mer av!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Mord i Guds namn var t.ex. både fascinerande och skrämmande. Iofs vet jag inte vad du läst tidigare.

   Radera
 5. några av filmerna har jag sett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, många amerikanska romaner blir ju film. Blade Runner 2049 var dessutom en värdig uppföljare till Blade Runner från 1982. Tycker jag. Skulle vilja läsa uppföljaren som roman...

   Radera
 6. Krakauer har jag någon bok oläst i bokhyllan av. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krakauer borde inte stå oläst. ;)

   Radera
 7. Den sistnämnda är jag sugen på

  SvaraRadera
  Svar
  1. En 5/5 i betyg enligt mig. Har nog ganska höga förväntningar på filmen, inte alltid så fördelaktigt kanske. ;)

   Radera
 8. Tack för jätteintressanta boktips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod, håll tillgodo! :)

   Radera
 9. Ja, Krakauer, naturligtvis! Fast jag har bara läst Into the Wild och Tunn luft. Borde verkligen läsa de andra också. Och Philip K Dick låter riktigt intressant. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men, det var ju samme författare du hade smakebiten av, ser jag nu. Hur som helst, nu har jag kollat upp honom på Storytel och sparat ner några noveller.

   Radera
  2. Åh, så bra då! Läsvärda böcker som borde få mer uppmärksamhet. Skall förhoppningsvis snart läsa en novellsamling av PKD.

   Radera
 10. Sci fi har jag läst väldigt lite av men har nog sett någon film.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så brukar det nog vara för många. Science fiction verkar vara mer gångbart i USA än i Sverige. Undrar varför egentligen?

   Radera
 11. Philip K. Dicks känner jag väl igen. av Jon Krakauer har jag läst Tunn luft och In i vildmarken. den sista boken känner jag inte alls till

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken av Jeff VanderMeer tilldelades Nebulapriset 2014. Riktigt tråkigt om inte hela trilogin översätts, så läs! Om fler läser kanske det gör en översättning av uppföljarna mer möjlig.

   Radera
 12. Vad nyfiken jag blir på Näst sista sanningen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker jag absolut du ska ge en chans! Mycket tänkvärt stoff vad gäller manipulerande massmedia, en del av det som är dagens verklighet.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).