tisdag 16 juli 2019

Tisdagstrion: Boktips från hängmattan

Varje tisdag kommer bokbloggen Ugglan & Boken att arrangera Tisdagstrion, en trio böcker med ett nytt tema varje vecka.

Den här veckan är temat alltså ...


... "Boktips från hängmattan"
... och återigen får vi tolka detta på valfritt sätt, samt att vi inte nödvändigtvis behöver göra bruk av en hängmatta för ändamålet. Mina tips:


1. Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till av Pär Holmgren, är vad jag läser just nu. Klimatångest blir klimatsorg och klimatilska... så sant, gäller även oro för annat också. Huvudsaken är väl att inte fastna i uppgivenhet (ett förfärligt tillstånd i sin djupare mening) när inga andra utvägar står att finna. Tror kunskap är bästa sättet att hantera oro. Inte via nyhetsmedia, där ett viktigt problem tas upp ena dagen och så läggs locket på den andra, sen händer... ingenting. Bara frustrerande. Läs en bok istället, en av dessa bör vara Pär Holmgrens uppdatering och fördjupning av den tidigare boken Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt, som jag på bloggen skrivit om här. Bästa sättet är att se sanningen i vitögat, framförallt i en så stor och viktig fråga som klimatförändringarna.

2. Prepping - Att hoppas på det bästa, men förbereda sig på det värsta av Anna-Maria Stawreberg. Nyligen läst, och har tidigare på bloggen skrivit om den bl.a här och här. Då t.ex. klimatförändringarna är ett faktum som inte går att komma ifrån, då det ser ut som det gör i Sverige och världen, då alltför lite (eller ingenting) görs för sent, kommer nog tanken kring krisberedskap helt naturligt hos de flesta. Något som motverkar uppgivenheten är ju sådant som har med viljan att (över)leva att göra. Att hoppas på det bästa men förbereda sig på det värsta gör ju att vi kan klara av kommande kriser bättre, så läs boken! Lättläst, intressant och med massor av bra tips.

3. Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar - En antologi av Föreningen Arbetarskrivare, Red. Anna Jörgensdotter och Henrik Johansson. En bok som utgavs för nu drygt ett år sedan och som jag på det här sättet verkligen vill ge förnyad uppmärksamhet. Många är de olika röster som får komma till tals i denna mix som ger en bild av ett samtida svenskt arbetsliv, läs den (och/eller min recension här).


Filosoferar från den tänkta hängmattan om en av de bra saker som böcker kan förmedla:

Jag ser det du ser och jag bryr mig.


25 kommentarer:

 1. Spännande böcker. Jag har faktiskt läst preppingboken som är bra och tänkvärd och dessutom relevant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krisberedskap ("prepping" om man så vill) är absolut av betydelse för vår tid. Gäller iofs även individuella kriser, sådant som folk tidigare klarat av genom fungerande offentliga trygghetssystem, vilket man verkligen inte längre skall förlita sig på! Själv skulle jag vilja råda alla att ta en privat sjuk- och olycksfallsförsäkring i förebyggande syfte, innan sjukdom eller olycka är framme, den allmänna sjukförsäkringen har uppenbarligen slutat fungera under socialdemokratiskt styre.

   Radera
 2. Arbetarskrivares antologi är så bra. Värd att läsas av många

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan jag skriva under på! :)

   Radera
 3. Prepping är jag nyfiken på!

  SvaraRadera
 4. jag tyckte också mycket om Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar. Prepping ska jag se närmare på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen handlar ju prepping i sin enklare form av vanlig sund krisberedskap, något alla borde tänka lite mer på. Antologin var toppen, dom flesta kan nog känna igen sig i åtminstone något från sitt eget arbetsliv.

   Radera
 5. Jättebra tips alla tre tycker jag! Jag vill läsa dem allihop, det är ämnen jag känner starkt för och jag tror som du, att hantera oro och rädsla på bästa sätt är genom kunskap. I alla fall för det mesta. Tre böcker som jag vill ha i min ägo. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, "för det mesta", inte alltid... tyvärr.
   Och visst är det sådana böcker man vill ha i sin hylla, helt klart!

   Radera
 6. Pär H är en klok man, fast jag har (ännu) inte läst honom i bokform.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra och omfattande böcker med djupanalys som alla kan begripa, saknar dock landsbygdsperspektivet något. Och som den politiker han är blir det ju till viss del lite vinklat också... kan jag tycka.

   Radera
 7. Intressanta tips, så tack för det! :-)

  SvaraRadera
 8. Angående "riktiga" preppers som jag skrev i söndags så menar jag med "riktiga" den typen som finns i boken Silvervägen. Det är ingen bra sort att vara alltså. Den mer normala sorten är däremot bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, då skall jag läsa Silvervägen tror jag. För mig är nog det där begreppet "prepping" bara ett nytt ord för krisberedskap, och sånt är ju bara sunt (speciellt med tanke på att krisberedskap successivt kommer att bli alltmer viktigt). Galna och egoistiska konspirationsteoretiker som gräver ner sig i bunkrar med en massa skjutvapen är nog den mer amerikanska modellen (survivalister?), d.v.s. ingen bra sort, kanske du menar sådana. ;)

   Radera
  2. Precis den sorten ja, med foliehatt och allt :)

   Radera
 9. intressanta och allvarliga tips, på sommaren har man tid att fundera.

  SvaraRadera
 10. Lite hängmattefilosofi sitter säkert bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bör man göra plats för. ;)

   Radera
 11. Pär Holmgren är en vän till mig, men jag har faktiskt inte läst hans bok. Än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs den! Riktigt bra, viktiga insikter, och framförallt problemlösningar (såna behövs!).

   Radera
 12. Har sett de två första böckerna på jobbet, den tredje är ny för mig. Verkar också intressant. Så mycket böcker och kort om tid.... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det gäller att vaska fram guldkornen, som t.ex. dessa tre. ;)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).