tisdag 30 juli 2019

Vecka 31: Äventyr

Varje tisdag arrangerar bokbloggen Ugglan & Boken Tisdagstrion, en trio böcker med ett nytt tema varje vecka. Ordet som skall vara ledstjärna för innestående vecka är alltså:

"Äventyr"

Först upp i tanken och helt given är då denna vikingatrilogi av Leif Selander:
Blev mycket förtjust i det här spännande historiska äventyret med hjältarna Markus, Grim och Ylva. Genomgående temat för serien handlar om att ta tjänst som väring (väringar enl. wiki: ..."en nordisk term som syftar på de vikingatida krigare som från 900-talet till 1100-talet tog lejd hos den bysantinske kejsaren i dennes livgarde, väringagardet"), därav kallas trilogin just Väringasagan. I sin helhet består den av delarna (gör det nu enkelt för mig och presenterar dessa genom att citera baksidestexterna):


1. Svekens tid
"Året är 979 e.Kr. när den sjuttonåriga Markus tar värvning till viking på Björkö. Ett liv han sett fram emot sedan han kom till denna gudsförgätna ö två år tidigare tillsammans med sin far och syster. Förvåningen att bli utsedd till styrman förbyts till tvivel om sig själv. Den höga positionen leder till avundsjuka och missnöje bland de äldre och mer ärrade krigarna i vikingaföljet. Under den äldre och mer rutinerade hövdingen Grim får Markus möjligheten att bevisa vad han går för.
   Under fursten Vladimir, tronpretendent över Gårdarike, påbörjas resan över Varjagernas hav för att slåss om makten mot Jaropolk, Vladimirs äldre bror. Under färden utses Markus och Grim att leda ett flertal hemliga uppdrag som sätter deras liv på spel.
   Detta är berättelsen om färden som blev inledningen till bildandet av det mytomspunna Väringagardet. Den Romerska kejsarens personliga livvakt och elitgarde".

2. Fruktans tid
"Året är 978 e.Kr. när sextonåriga Ylva med sällskap blir överfallna vid Mälarens strand på väg till Björkö. Ett mindre vikingasällskap som tvångsrekryterar roddare och krigare tar henne tillfånga för att säljas som träl i Gårdarike. Ett öde som skulle innebära total förnedring för en ung flicka. Att ta sitt eget liv verkar vara hennes enda utväg. Det olycksaliga ödet undviks genom en ny vänskap med hövdingens son. Med hans hjälp får hon möjlighet att visa att hon är en tillgång för krigarsällskapet.
   I Gårdarike har krig brutit ut, mellan två bröder som slåss om makten, som gör resan farlig och tvingar dem att välja sida. Motgångar som svek, mord och fruktan, men också vänskap, lust och glädje kantar deras väg genom Gårdarike, innan de till slut når färdens mål."

3. Föreningens tid
"Ett år har gått sedan slaget om Konstantinopel avgjordes. Väringagardet har bildats, och i den stora staden har utrensningar skett när kejsaren befäst sin position.
   Orosmoln har seglat upp i nordväst och i öst. Den bulgariske upprorsledaren, som vill komma åt makten i Konstantinopel, och den gamle antagonisten Skleros, som åter utmanar om tronen.
   Samtidigt kommer ett förslag från norr som återigen kommer att försätta Markus och Grim för stor fara..."


(Titlar ovan länkar till mina recensioner här på bloggen)
Andras äventyrliga tips hittas här


24 kommentarer:

 1. nytt för mig, tack för tips, mina tips:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/07/aventyr-tisdagstrio.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, nu har jag läst på lite om Papillon, som var med i din trio, klart man vill läsa boken också (hade ett minne av att där skulle finnas någon slags verklighetsbakgrund). Visste inte om att filmen (från -73) baserade sig på en delvis självbiografisk bok från -69, eller att där också fanns en fristående uppföljare, den som du också nämnde; "Revansch!".

   Radera
 2. Vilken spännande trio, och hade inte hört talas om den, så tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande underhållning som gör att man lär sig en del historia på köpet också. :)

   Radera
 3. Vikingar har jag nog inte läst om sedan jag läste Röde Orm. Trots att jag verkligen gillade den boken så har jag fått för mig att jag inte gillar vikingar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del av historien vare sig man gillar eller ej, utifrån vad vi vet (och inte vet) idag om den tiden. Finns ju utrymme för fantasin ju längre bak i historien man tar sig. Lämpar sig perfekt för den mer äventyrliga sortens roman.

   Radera
 4. Den serien verkar riktigt spännande!

  SvaraRadera
 5. De låter spännande! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ÄR spännande, tro mig. :D

   Radera
 6. Det här var en helt ny serie för mig och den blev jag genast nyfiken på! Så roligt att du fick vara med på omslaget! :D Tack för spännande tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart man omedelbart bums bör bli nyfiken på en sån bokserie. :D

   Radera
 7. historiska romaner kan vara väldigt intressanta. den här trio ska jag ta mig en titt på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bara titta, läs också. ;)

   Radera
 8. Den trilogin blir jag nyfiken på. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyfikenhet är alltid en bra början.

   Radera
 9. Låter som en spännande trilogi som jag nog kommer lägga i läslistan. Älskar vikingar och böcker om den tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är det en spännande tid, alltid väldigt äventyrliga berättelser också.

   Radera
 10. Verkar vara en spännande trilogi. Kände inte till den så tack för tipsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! En trilogi värd uppmärksamhet.

   Radera
 11. Den trilogin har jag inte läst, men den ser ju spännande ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är absolut spännande (dessutom lär man sig en bit historia på köpet också), så läs!

   Radera
 12. Vikingatrilogin verkar spännande och i och med den historiska bakgrunden kanske man lär sig något också även om det är fiction.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bara "kanske". Med Väringasagan är det precis som det skall vara med bra romaner där det finns en historisk bakgrund, man lär sig något om verkliga händelser också.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).