onsdag 21 augusti 2019

"En handfull mörker" av Philip K Dick

En handfull mörker av Philip K Dick. Delta förlags AB. Översättare: Gunnar Gällmo. Läste boken som bibliotekslån.

Positivt överraskad! Detta var en annorlunda, tankeväckande och fascinerande samling noveller; science fiction bortom tid och rum, men även från en nära verklighet, allt sammantaget med stor bredd. Här finns precis allt... invävda filosofiska och verklighetstänjande resonemang; spännande framtidsscenarier, rymdfärder, andra livsformer och världar; scifi, skräck och fantasy i en skön underhållande blandning (inte sällan pikant kryddad med humor).

Förvånande att detta är den första och enda svenska utgåvan. Boken borde avgjort vara värd en nyöversättning! Delvis för att berättelserna är skrivna av en mästerlig novellförfattare (de noveller som ingår anses som hans bästa), delvis för att jag tror att den kan översättas på ett annat sätt idag (obs, ingen kritik gentemot översättaren) samt att det finns en hel del småfel i denna utgåva från 1976, hade mått bra av en extra korrekturläsning. Endast det sistnämnda var det som drog ner mitt satta betyg från en 5:a till en 4:a, vilket ju kan tyckas lite orättvist. Btw... ett efterord (i den stilen som förekommer i förlaget Bakhålls nyutgåvor av Dicks verk) hade dessutom inte varit fel att komplettera med, saknade ett sådant.

Boken finns idag bara att köpa via t.ex. Bokbörsen som häftad bok, fanns där i skrivande stund endast i tre exemplar och för ganska höga priser. Men kan man tänka sig att låna istället för att köpa, så gör som jag, kolla biblioteket, säkert finns den magasinerad där.

De tretton novellerna som ingår:

Koloni
Bedragare
Umbärlig
Planet för genomresande
Författaren
Byggaren
Den omöjliga planeten
Den outtröttliga grodan
Det snurrande hjulet
Avkomma
På den matta jorden
Damen med kakorna
Utställningsföremål

Betygsätter inte novellerna var för sig denna gång, alla hade något brilliant inom sig. Den som vill veta något mer i detalj om dessa kan kanske hitta något av värde här. Tänk bara på att novellerna "The Little Movement" och "The Preserving Machine" inte ingår i den här svenska utgåvan.

Vad finns mer att tillägga? Att ingen science fiction-läsare bör missa denna novellsamling, såklart! Kan den passa även de som inte normalt läser scifi? Jo, jag tror faktiskt det.❤

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 4/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).