söndag 4 augusti 2019

En smakebit på søndag: En handfull mörker

Den här veckan är det bokbloggen Flukten fra virkeligheten som återigen håller i smakbitarna. Genom dessa små textcitat hämtade från böckerna vi läser blir det bra boktips varje söndag.

Novellsamlingen med science fiction- och fantasyhistorier En handfull mörker av Philip K Dick, publicerades för första gången 1955 och var Dicks första bok som gavs ut inbunden. Någon svensk utgåva verkar inte finnas senare utöver denna första (och alltså den enda?) som är från 1976, utgiven av Delta förlags AB.

Hämtar smakbit från en av dessa 13 noveller (i originalutgåvan 15 noveller; "The Little Movement" och "The Preserving Machine" verkar saknas i den svensköversatta utgåvan), närmare bestämt "Författaren". Ellis påstubbskuttare har placerats mellan hemmet och arbetsplatsen. Han kommer dock att begå ett tjänstefel och blir så småningom av sin chef utskälld och kallad både "din väggögda venusianska stinksyrsa!" samt "din mångbenta ganymediska skabbskalbagge!". Vad allt detta rör sig om, och vad det leder till, får ni själva ta reda på. Sidan 93:

   "Nog var det underbart alltid. Påstubbskuttaren hade redan revolutionerat samhället. Det var nu möjligt att bege sig vart som helst i världen omedelbart, utan att det gick åt någon tid. Och utan att vada genom ändlösa leder med andra monojeter som också var på väg någonstans. Transportproblemet hade varit en stor huvudvärk sedan mitten av nittonhundratalet. Varje år flyttade fler familjer från städerna ut på landet och ökade ytterligare på de redan förvuxna svärmarna som blockerade vägarna och jetlederna.
   Men problemet var löst nu. Ett oändligt antal påstubbskuttare kunde installeras; de störde inte varandra. Påstubbskuttarna överbryggade avstånden orumsligt, genom någon slags annan dimension (den saken hade de inte förklarat särskilt tydligt för honom). För tusen crediter jämnt kunde vilken terransk familj som helst få påstubbskuttarspolar uppsatta, den ena på bakgården - den andra i Berlin, eller Bermuda, eller San Fransisco, eller Port Said. Var som helst i världen."

Nå, vad sägs om det? Påstubbskuttare skulle ju till viss del lösa problemet med behovet av ändliga fossila bränslen.😄 Den skattesubventionerade elbilen är väl ingen strålande lösning precis, ett sätt att göra oss beroende av kärnkraft och få skattepengar att hamna hos miljonärerna då de införskaffar sig lyxbilen Tesla. Eller vad vet jag, tycker bara det verkar tokigt. Hur lösa transportproblemet om en inte har någon slags annan dimension att färdas genom?😕

Nämen, jag kan bara inte låta bli att i sammanhanget bädda in den här också (nu blir ni förstås alldeles trötta på mig - sorry! - men att skriva den här bloggen på mitt eget sätt är en dopamin-höjare😉):Länkar till andras smakbitar finns denna gång här


26 kommentarer:

 1. hjortronsylt är gott, tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjortron får jag inte tag på här i Uppland, men morots- och krusbärssylten (med en gnutta vaniljarom) är verkligen inte fy skam det heller! I år är det första året med gott om krusbär, föregående år har buskarna blivit kalätna av krusbärsstekellarver, och det har varit få bär som orkat fram efter en sådan tuff kraftmätning. ;)

   Radera
 2. Jag har länge drömt om påstubbskuttare, även om det inte är det jag har kallat dem. Tänk vad tid det hade sparat varje dag när man ska till och från jobbet. Tid som hade kunnat användas till något bättre, till exempel läsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, att långpendla till jobb är inte kul, gör en riktigt trött förutom vad själva jobbet i sig gör, jag vet... been there, done that. Sova, pendla, jobba, pendla, äta, sova, och så börjar det om igen. ;)

   Radera
 3. Ha ha, en studie i vindrutetorkare, underbart!

  SvaraRadera
 4. Filmsnutten var faktiskt roligare än smakbiten ;)

  SvaraRadera
 5. Hjortronsylt är inte dumt. Tack för smakbiten! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, ja jösses! Börjar förstå varför Instagram är mer poppis än bloggar... de flesta verkar titta mer på bilder än läsa texter. Du är den andra som förväxlar min morots- och krusbärssylt med hjortron-dito. Iofs går det nog ganska lätt att tro att det är det, nu när jag kollar så ser det ju faktiskt lite snarlikt ut. Får nog sluta med bokfrukost-bilderna på söndagarna, tar fokuset från böckerna. :D

   Radera
 6. svärmor gjorde morotsmarmelad

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det däremot har jag inte testat! :)

   Radera
 7. men du, vilken fantastisk översättare som har hittat på alla roliga ord, visserligen bara översatt dem, men det är väl lika svårt! Riktigt kul, kollade mitt kartotek o jag har läste en bok av Dick, 1979! Det var visst ett tag sen, men nu är jag mer inne på SF och dystopier igen. Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du hittat tillbaka till sf och dystopier! Översättaren tror jag ibland har tagit sig lite för stora friheter, en liten misstanke sådär... skulle vilja läsa originalet för att kolla upp ett och annat.

   Radera
 8. försöker föreställa mig hur morots- och krusbärssylt kan smaka? krusbärssmaken borde ta över. nej, sluta inte att beskriva dina frukostar. det går alldeles utmärkt att förena det ena med det andra. jag har reserverat Philip K Dick på biblioteket. den fanns inte på så många ställen. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smakbit som smakbit... jag kör på. :D
   Krusbärssmaken tar över. Vaniljen passar som smaksättning. Hoppas bokförlaget Bakhåll ger ut fler nyöversättningar av Dick, så böckerna blir mer tillgängliga.

   Radera
 9. Klart du ska skriva hur och vad du vill på din egen blogg! :D Det är ju därför den är så bra och rolig att besöka! Sylten lät faktiskt riktigt smaskens. Och den novellsamlingen verkar riktigt bra. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Novellsamlingen var verkligen toppenbra! Och ja... sylten Är smaskens, gillar när det är lite syrligare sådär.

   Radera
 10. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. Har aldrig ätit någon morots - och krusbärssylt men skulle gärna prova på dett. Videosnutten var rolig. Tack för smakbiten också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut värt att prova. Bra att kunna dryga ut krusbären med morötter.

   Radera
 12. Påstubbskuttare låter ju som en potentiell lösning på allehanda transportproblem. Men nu blir jag ju lite misstänksam när det inte förklaras närmare - vilka effekter har den här transportformen då? Kalla mig misstänksam dystopiläsare, men jag skulle gärna veta effekter och eventuella dolda kostnader innan jag börjar påstubbskutta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har all anledning att vara misstänksam. Finns vissa omständigheter man bör känna till, och anledningar till varför Ellis blir utskälld av sin chef... säger inte mer än så.

   Radera
 13. Tack för smakbiten. Lät som något som vore bra i dessa tider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, transportproblemet är ju en stor bit i klimatfrågan... som i sin tur nästan borde vara det enda viktiga att diskutera just nu. Påstubbskuttare blir det nog inte tal om direkt, även om det låter smart! Men vem vet? Sf idag, verklighet i morgon, har ju hänt förr. :D

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).