söndag 11 augusti 2019

En smakebit på søndag: Första Amerikafebern

Den här söndagen är det Astrid Terese med bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker som förestår En smakebit på søndag. Mari och Astrid Terese turas om varannan helg att stå som värdinnor för dessa smakbitar som vi hämtar från böckerna vi läser. På så vis blir det fina boktips varje söndag.

Hämtar en av smakbitarna från där jag just nu befinner mig i Första Amerikafebern: En 1600-talsresa av Jan Olov Nilsson. Denna historiska roman (ny för i år) bygger på verkliga personer och händelser.
Sidan 129 (Del 3; Amerika):
   "Hon reste sig med möda och tassade ut från deras lilla hägn på Mercurius understa däck där Danjel alltjämt låg och snarkade. När hon kom ut under Guds fria himmel mötte hon den grå dagningen, men ännu med så lite ljus att det inte gick att urskilja mer än svarta skuggor in över land.

Det var den 20 mars 1656.
   För fem dagar sen kom de fram till Nya Sverige, och i fem dagar hade de varit fångna på Mercurius. Utan möjlighet att gå i land och utan att veta vad som skulle ske härnäst."


Det handlar alltså om en relativt okänd del av svensk historia på 1650-talet, då skogsfinnar från Värmland kom att emigrera till den svenska kolonin Nya Sverige vid Delawarefloden. Alla fick inte plats på skeppen från kajen i Göteborg och var på så vis tvungna att gå tillbaka hem till ingenting, då de inför resan hade sålt allt. Har även i ett tidigare blogginlägg skrivit lite om boken här.


Längs med Delawarefloden, kartskiss över Nya Sverige 1638-55: Älfsborg, Fort Casimir, Kristina, Uppland, Nya Göteborg, Nya Korsholm, Nya Vasa, Mölndal, Torne, Fort Nassau.

Hoppar tillbaka i boken och tar även med en bit från bokens första del (som utspelar sig i Värmland).
Sidan 32 (Del 1; Sorka):

  "Älgen fick bara skjutas på eget skattehemman och det var jaktförbud mellan fastan och olsmäss.
   Men nu hade älgarna dåligt reda på vilket hemman de trampade, och de som sköt var heller inte så nogräknade med tid och plats. Finnarna i Södra Lekvattnet hade burit ett tämligen stort antal älghudar till Norge där det fanns uppköpare som aldrig ställde några ovidkommande spörsmål.
   De brukade korsa gränsen på vintern. De gick på trygor och drog älghudarna på en släde. De hade förstås kunnat snöra ihop och bära på ryggen, men släden behövdes för de tog betalningen i salttunnor.
   I Norge, sas det, fanns ett saltsjuderi i varenda vik längs kusten, och saltet letade sig ända till Hedmark. Utan salt kunde heller inte överskottet av kött i Södra Lekvattnet tas tillvara, och på så vis fanns det alltid mat i visthusboden."


Andras smakbitar hittas idag här


24 kommentarer:

 1. verkar intressant, tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ÄR intressant, fast alldeles för många namn att hålla reda på...

   Radera
 2. Det här är alltså typ 200 år innan den stora utvandringen? Nej, den delen av historien kände jag inte till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte jag heller, handlar ju om en relativt kort tidsperiod. Spännande att tänka hur det har varit (t.ex. kontakten med lenapeindianerna).

   Radera
 3. Kände inte till boken, den kan nog vara intressant. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Släpptes i maj, tror jag. Förlaget är print-on-demand, d.v.s. självpubliceringstjänst med utgivning i liten upplaga, och böcker som ges ut på det viset får ju inte alltid så stor spridning/uppmärksamhet. Men den fanns på vårt stadsbibliotek. :)

   Radera
 4. Låter jätteintressant. Har nog inte sett den förut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla biblioteket, kan finnas där.

   Radera
 5. Tack för smakebiten, låter intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod. Man lär mycket nytt.

   Radera
 6. Okänd bok för mig men den låter intressant. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värd att göra lite mer "känd". ;)

   Radera
 7. den utvandringen kände jag inte till. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ganska kort period, men som sagt intressant.

   Radera
 8. Intressant ämne, jag bor i finnskogen och läser gärna om emigranter och de som befolkade bygden här en gång på 1600-talet. Tack för tipset

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde ju då vara helt perfekt för dig! :)

   Radera
 9. Den här boken kände jag inte till men den låter verkligen intressant! Och det blir ju något speciellt när det är baserat på en verklig historia. Tack för smakbitarna! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, boken har dessutom ett gediget efterord där de verkliga förebilderna gestaltas.

   Radera
 10. Tack för en intressant smakbit!

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten. Sådana okända delar av historien brukar vara fascinerande att läsa om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant så! En del historia har ju en förmåga att falla bort, om ingen uppmärksammar den.

   Radera
 12. Jag har hört om Nya Sverige, men aldrig läst något om kolonin, så boken låter intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För egen del var det helt nytt för mig, tyckte det var mycket märkligt detta med "Nya Sverige". Spännande att göra sig en bild av hur det kan ha varit och hur det är idag, att spåren efter dessa svenska och finska nybyggare är så få, men att ättlingarna till dessa i dagens USA säkert är många miljoner...

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).