söndag 18 augusti 2019

En smakebit på søndag: O-Zonen

Den här veckan är det bokbloggen Flukten fra virkeligheten som återigen håller i smakbitarna. Genom dessa små textcitat hämtade från böckerna vi läser blir det bra boktips varje söndag.

Plockade upp en bok jag läste för typ 30 år sedan (har ju blivit några sådana omläsningar sedan denna bloggs tillblivelse), en fängslande psykologisk idéroman och ett dystopiskt framtidsscenario, tydligen en minnesvärd läsupplevelse utöver det vanliga. Finns budskap som belyser ökade tendenser av problem i nutid, vilka det dessutom inte är fel att vidga medvetenheten kring. Vart har vi hamnat och vart är vi på väg? Vilket sorts samhälle vill vi ha? Förstklassig science fiction helt enkelt, såklart ville jag läsa om den också!

Blev inte fångad av handlingen på direkten denna gång, men efter ungefär 80 sidor var jag fast igen. Så här kommer smakbiten, från O-Zonen av Paul Theroux, sidan 87 (hoppas inte meningen på slutet räknas som spoiler, kändes ofullständigt att inte ta med den, är en viktig del av essensen):


"Det hade känts som en resa till en fjärran ö. O-Zonen var en ö. Och nu var han tillbaka i världen igen – trygg men skakad.
   Efter allt det där – två överraskande dagar som hade utmattat honom genom att dränka honom i skräck och spänning – såg världen annorlunda ut för Hooper Allbright. Var det världen som hade förändrats eller han själv? Resan till O-Zonen gav honom ett sätt att datera sitt liv. Nu hade han en uppfattning om tidens gång, en känsla av före och efter. Den satt inristad i hans minne som ett långt ömt sår vilket skulle läka men alltid finnas kvar som ett smalt ärr. I detta slutna sår fanns de upptäckter han hade gjort – den förbjudna platsen, vännerna som han hade sett på ett nytt sätt, chocken av att ha sett de främmande i ett område som troddes vara tomt. Och han måste acceptera den underliga självklarheten att O-Zonen var Amerika och att de främmande var människor."


Innehållsbeskrivning:

"I den amerikanska mellanvästern finns ett område som kallas Utanför, eller O-Zonen. För femton år sedan smittades det av radioaktivt nedfall och evakuerades. Nu är det tomt, en öde vildmark med förfallande spökstäder. Ingen människa lever där. På nyårsafton beslutar sig en skara välbärgade New York-bor för att uppleva en spännande och annorlunda början på det nya året. De färdas ut i O-Zonen, men istället för den vildmark de väntat sig finner de ett mysterium. I O-Zonen bortom städernas högteknologiska barriärer finns något som kommer att förändra deras liv"...


Fler smakbitar finns här


22 kommentarer:

 1. Så märkligt. Jag har inget minne av att ha läst denna, men jag tycker jag känner igen det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nån slags déjà vu kanske, fast i bokform. :D

   Radera
  2. ...eller förresten, kanske du tänker på Område X i Avgrund av Jeff VanderMeer?

   Radera
  3. Nej, det är inte den jag tänker på. Kanske läste jag O-zonen i min ungdom. Jag önskar så att jag hade haft listor så långt tillbaka.

   Radera
 2. verkar spännande och annorlunda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart annorlunda vision som väcker tankar om både nuet och framtiden.

   Radera
 3. Theroux känner jag väl igen. men jag har inte läst boken. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycks vara en väldigt produktiv författare, men denna (originaltitel är från 1986) är den enda jag läst.

   Radera
 4. Det låter som en spännande dystopi. Jag blir ju nyfiken på vad som kan ha hänt i O-zonen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Radioaktivt nedfall då cylindrar med tonvis av avfall gått sönder (antingen genom sabotage eller dåligt material). Cylindrarna var av staten dumpade i ödsligt belägna grottor och avfallet fördes ut av strömmande vatten. Läskigt, inte sant? Får mig att tänka på den stora folkkampanjen "Nej till kärnkraft" inför folkomröstningen om kärnkraft 1980. Vad många det var som engagerade sig i den typen av frågor då. Sånt folkligt engagemang borde finnas kring klimatkrisen idag.

   Radera
 5. Känner igen författaren men jag har inte läst boken, tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv känner jag just inte till så mycket om författaren i övrigt, bara den här boken som jag alltså tidigare läste någon gång i slutet av 80-talet.

   Radera
 6. Jeg likte virkelig godt coveret på boken din. Det hadde fine farger. Den er også en sjanger jeg liker å lese :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så såg bokomslaget även ut för den bok jag köpte och läste första gången. Boken rensades bort genom tidens gång, så detta är nu en lånebok, fanns magasinerad på stadsbiblioteket. Allmänna folkbibliotek är verkligen guldgruvor för både gammalt och nytt! :)

   Radera
 7. Kittlande läsning, den vill jag också läsa, älskar dystopier! Tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskar man dystopier bör man nog inte missa denna.

   Radera
 8. Den boken har jag nog inte hört om förr, men idén låter bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte se att det finns någon senare svensköversatt utgåva än denna som är tryckt 1988, så inte konstigt att man inte hört talas om den. Och visst, idén är bra!

   Radera
 9. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Lustigt, jag hade aldrig hört talas om den boken förut, men jag sprang på den på loppis förra veckan och köpte den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men, va kul! Själv köpte jag min bok som relativt nyutkommen när jag var en 19-20 år sådär. Lämnade den på loppis någon gång senare sen i samband med någon flytt, så vem vet var böckerna till slut hamnar... kanske hos en bokbloggare 2019! :D

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).