torsdag 22 augusti 2019

"Första Amerikafebern: en 1600-talsresa" av Jan Olov Nilsson

Första Amerikafebern: en 1600-talsresa av Jan Olov Nilsson. Förlag: Ultima Esperanza Books. Läste boken som bibliotekslån (häftad). ISBN: 9789188263612"Den stora emigrationen till Amerika som inleddes i mitten av 1800-talet var ingalunda den första i Sverige. 200 år tidigare grep Amerikafebern tag i de värmländska finnskogarna. I vartenda rökpörte i mitten av 1650-talet talades om kolonin Nya Sverige vid Delawarefloden, fast då sa man inte Amerika utan Västindien eller bara Indien. Nu kommer den första romanen om detta för de flesta helt okända äventyr; Första Amerikafebern - En 1600-talsresa av Jan Olov Nilsson, själv bördig från Gräsmarks socken i Värmland. Vi får följa dem som överlevde den flera månader långa strapatsrika resan till Amerika och startade ett nytt liv, liksom några av de hundratals skogsfinnar som lämnades kvar på kajen i Göteborg. De hade sålt allt de ägde och hade för att ge sig av, men fick inte plats på skeppen."Spännande historisk roman om en emigration jag inte tidigare kände till. Välskrivet och i en aning samma stil som Vilhelm Mobergs utvandringsepos.

Tyvärr blev det så småningom ett alldeles för stort persongalleri att hålla reda på, hade nog hellre bara velat följa Danjel Anderssons liv, som från början, men förstår samtidigt att avsikten är att hela denna historiska episod skall rymmas inom berättelsens ram. Säkert är det av samma anledning som man sådär en bit längre in i boken bombarderas med väldigt mycket och snabb korvstoppning av det rent historiska. Inte endast positivt på det sättet i romanformen.

Men storyn är mycket väl underbyggd och här finns en gedigen efterforskning bakom, dessutom baserar sig flera av karaktärerna på verkliga personer (några av dem görs en närmare redogörelse för längst bak i boken).

Svedjefinnarnas historia kom jag att intressera mig för i samband med att jag läste författaren Bernt Olov Anderssons biografi Den osynliga nåden: Minnen och gestaltningar (väldigt fin bok, läs även den!), och i Första Amerikafebern handlar det alltså om Värmlands finnskogar inledningsvis, och hur det sen kunde tänkas ha varit för dessa människor med skogsfinska anor, de som gav sig iväg på en så lång och strapatsrik resa till "Nya Sverige" redan på 1650-talet.

Väldigt intressant och fascinerande att läsa om en sådan här relativt okänd del av Sveriges historia. Man tänker sig in i hur det kan ha varit för dessa (verkligen djärva!) människor som gav sig iväg på denna långa resa mot ett för dem så okänt mål, annat än vad som innan berättats dem i förskönande ordalag. Dessutom får man ju sen en levande bild av hur det blev när de kom fram, spännande t.ex. om det goda förhållandet som uppstod mellan lenapeindianerna och framförallt svedjefinnar på platsen, beröringspunkter socialt och kulturellt. Så trots vad jag ovan nämnt angående "korvstoppningen", och alla dessa namn, upplevde jag boken riktigt läsvärd. En extra stark rekommendation ger jag förstås er med ett historiskt intresse, då bör man absolut inte missa denna!

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 3/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).