torsdag 19 september 2019

Helgfrågan v. 38

Mias bokhörna arrangerar inför varje veckoslut helgfrågan. Såhär skriver Mia:

"Hur går det med läsningen? Har du läst någon riktigt bra bok? Bonusfråga: Hundöra eller Bokmärke?"

Börjar med ett kort svar på bonusfrågan: Bara hundöron på sheltiesarna, aldrig i böckerna! Så: Bokmärke, alltid.


Nu går läsningen bra igen (trots rent förfärlig tinnitus). O-zonen av Paul Theroux sinkade mig något, inte alls så bra som jag minns den. Omläsningsprojekt kan ju gå hursomhelst.

Men Kolonin av Johan Jägnert var verkligen toppen! Och ja, det ska visst komma en uppföljare... visste inte om jag vågade hoppas på det, men så är det alltså.Hans Olssons Katterna och Stora Djupets hemlighet, som jag läser just nu, lär nog även den bli en fullpoängare. Försökt få boken att vara och räcka länge, men snart är den utläst, svårt att hejda sig när det gäller spännande historier som denna.😊 Boksläpp i morgon, smakbit här på söndag, därpå ska jag snickra ihop en recension. Så rar och charmig barn-/ungdomsbok. Om inte annat ett absolut måste att läsa för alla som gillar katter!😻


Läste nyligen en kulturartikel av Mattias Fyrenius, angående vilka konsekvenser det kan få med ungas drastiskt minskade läsande, läs artikeln här. Ett utdrag:

..."Forskare (”Handbook of reading research”) har visat att vi behöver ett ordförråd på cirka 50 000 ord för att vi ska klara oss i vårt dagliga liv. Det är vad som krävs för att du ska kunna läsa och kognitivt ta till dig en nyhetstext, eller mer avancerade instruktioner och anvisningar. Forskningen har också visat att när man börjar lågstadiet har nästan alla barn ett ordförråd på cirka 7000 ord. Om du sedan inte läser eller lyssnar regelbundet till texter kommer du som 17-åring att ha ett ordförråd på bara runt 17 000 ord. Har du i stället regelbundet lyssnat och läst har du vid samma ålder ett ordförråd på drygt de 50 0000 ord som visat sig nödvändiga för att på djupet förstå din omvärld.

Vilka konsekvenser denna utveckling leder till förstår säkert alla."...

Ganska viktigt att inse detta, inte sant?


Btw... Det här är också jätteviktigt att uppmärksamma:


Tillsammans är man mindre ensam. Hoppas många är med och stöttar.


Andras svar finns länkar till här


16 kommentarer:

 1. Kloka ord läsning är så viktigt, jag är så glad min dotter redan nu läser för pojken. Du läser väldigt ovanliga böcker som jag aldrig hört talas om, kul.👍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den där artikeln beskrev så bra just hur viktig läsningen är i unga år. Om barn får hjälp att hitta böcker som passar borde ju läsintresset öka.

   Radera
 2. W.H. Auden vill jag läsa mer av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra citat det där! :)

   Radera
 3. "Kattboken" blir jag nyfiken på. Jag tycker nog det märks ganska tydligt numera när det gäller en del yngre (dvs yngre än jag) människor att deras ordförståelse och ordförråd är sämre och det är beklagligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det märks ganska tydligt att det språkliga förändrats. Känns som en bra sak att recensera någon barnbok emellanåt också. Vad gör man inte för att väcka intresset för böcker?! :)

   Radera
 4. omläsning är vanskligt. somliga böcker vågar jag inte ens försöka läsa om för jag vill ha kvar min första upplevelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant så. Visst var världsbygget för Theroux historia tänkvärd, speciellt för den situation världen befinner sig i idag med dess ökade samhällsklyftor... men karaktärerna och hur de beter sig, Usch! Ska försöka skriva ett bokomdöme, men bävar.

   Radera
 5. Kattvän som jag är antecknar jag boktipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Toppen! Det är meningen. :)

   Radera
 6. Kolonin låter jätteintressant. Vad nyfiken jag blir!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra att den gör dig nyfiken! Är verkligen jätteintressant och otroligt spännande.

   Radera
 7. Intressanta boktips, tack för det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vad gäller O-zonen är den ju rätt okej ändå, har sina ljusa stunder, förutspår till viss del den tid vi lever i idag. Men upplevde boken något trögläst denna gång och hade så otroligt svårt för karaktärerna, dom rika och bortskämda... som vanligt. ;)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)