torsdag 12 september 2019

"Kolonin" av Johan Jägnert

Kolonin av Johan Jägnert. Förlag: Johan Jägnert. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Cdon | Akademibokhandeln. Läste boken som recensionsexemplar (häftad). ISBN: 9789163991974

"Det råder en fin gräns mellan rätt och fel och mellan gott och ont. Men det är inget som Nikolai Kovalev reflekterar över.

Som högste chef över marskolonin har han haft fullt upp med att förbereda för den stora vågen av civila kolonisatörer som snart är på väg till planeten. Men det är ett känsligt företag. Skulle någonting gå fel måste de klara sig själva i månader innan de kan räkna med hjälp från jorden. Men inget kommer att gå fel under Nikolais ledarskap. Han har alla de egenskaper som krävs för att leda människor; i alla fall enligt honom själv.

På jorden går förberedelserna enligt planerna och när de första skeppen med civila lämnar jorden får vi följa den ensamstående ingenjören Emma Harrison samt familjen Anderson. Emmas hetsiga temperament och burdusa sätt har skaffat henne många fiender på jorden och frågan är om hon kan fly från dessa trots att hon snart kommer att befinna sig på en annan planet?

Helena Anderson har helt andra problem. Hon slits i stycken av ångest på grund av ett beslut som hon inte längre kan stå för. Hon ifrågasätter varför hon överhuvudtaget ska åka till Mars med sin familj. Men beslutet är oåterkalleligt och hon kan inget göra. Hon biter ihop och hoppas att det kanske blir bättre när de väl kommit till Mars?

Det blir det inte...

Efter en ofattbar katastrof förändras kolonins förutsättningar i grunden och de blir totalt isolerade på den röda planeten. Nikolai gör allt som står i hans makt för att klara av situationen och hans ledaregenskaper prövas till det yttersta. På något sätt ska de överleva!

Men Nikolai inser ganska snart att Kolonins överlevnad inte bara hänger på vilka resurser de har till förfogande. Det största hotet kommer inifrån. Han måste snabbt hitta på en plan för att kunna kontrollera kolonins invånare, annars riskerar både han och alla andra att gå under i inre stridigheter. Han tror sig ha hittat lösningen, men han kunde inte ha haft mer fel. Planen sätter igång en kedja av händelser som leder i precis motsatt riktning mot vad den var tänkt att motverka, och plötsligt står Nikolai och Emma öga mot öga i en uppgörelse som kommer att avgöra kolonins öde.

Om du vill veta vad som händer med människor som har förlorat allt men som ändå kämpar för att överleva? Då ska du läsa den karaktärsdrivna science-fiction-thrillern Kolonin. Den är en riktig bladvändare som möts i skärningspunkten mellan Andy Weirs The Martian och William Goldings Flugornas herre och illustrerar på ett brutalt sätt den hårfina balansen mellan rätt och fel och mellan gott och ont."

Blev mycket positivt överraskad av denna dystopiska sf-thriller! Nu hör det väl till saken att jag för egen del helst läser dystopier, science fiction och psykologiska thrillers... och ja, här har vi ju då tre goda ting tillsammans i en ypperligt välskriven fängslande story med oväntad twist.

Beskrivningen ovan stämmer f.ö. mycket bra, Kolonin är en page-turner värd definitionen, fylld med spänning till brädden och svår att lägga ifrån sig. Jämförelsen med Andy Weirs storsäljare och den välkända klassikern av William Golding är också väldigt träffande. Tyckte också mig förnimma en influence av den amerikanska dramadokumentären Mars (som SVT sände, för något år sedan?), där fakta mötte fiktion och man fick följa ett antal personer vars mål var att kolonisera planeten år 2033.
För mig var Kolonin snäppet vassare än Weirs The Martian, mycket tack vare mindre fokus på avancerad teknik i detalj och mer koncentration på intrigen med dess intressanta och väl beskrivna relationsförvecklingar. Här är mer utforskande kring individen/gruppens utveckling (familjedrama inkluderat) i en tänkt dystopisk situation, lite i samma stil som vissa av Margaret Atwoods böcker (vilka jag av samma anledning funnit så givande att läsa). Så gör gärna som Atwood, kalla det "spekulativ fiktion", för den här romanen får ni inte missa p.g.a. en sån simpel anledning att ni inte läser science fiction!

Författaren var för mig tidigare okänd och tror det dessutom är en romandebut. Detta förvånade mig en del då det är en så pass skickligt skriven berättelse, där t.ex. huvudkaraktärerna framställs så psykologiskt trovärdigt, säkert förstärkt genom att vi varvat får ta del av deras respektive perspektiv på ett smart effektivt sätt som förhöjer läsupplevelsen. För visst väcktes hos mig som läsare både starka sympatier och antipatier, ibland mixat, ibland renodlat... Hur hanterar olika individer en katastrofsituation? Hur förändras ledarskapet, vad kan en viss sorts ledarskap mynna ut i, vilka typer av människor kan manipulera den till något helt oacceptabelt? När nås den "kritiska massan" bland befolkningen då utvecklingen går åt helt fel håll? Sådana frågor vi helt sunt säkert ställt oss i alla tider för att skapa beredskap, men som kan lyftas fram genom den här sortens romaner. Starkt jobbat!

Ger såklart boken mina varmaste rekommendationer och toppbetyg. Oavsett om du föredrar spännande relationsromaner eller dystopiska science fiction-thrillers (spekulativ fiktion, om du så vill) - jag brukar ju normalt säga att jag föredrar det sistnämnda - detta är boken för dig!

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 5/5

Andra bloggare om Kolonin:
Fantasia Novus
Sjung O Gudinna


4 kommentarer:

 1. Åh den här verkar ju helt fantastisk! Och det är första gången jag hör talas om den också! :D
  Tack för en bra recension.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, så är det, en femma i betyg betyder just "fantastisk". ;)

   Radera
 2. Du lyckas trycka in alla mina favoritböcker och genrer i ett enda inlägg så det här blir ju en måste-ha-bok. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såklart en måste-ha-bok, helt riktigt! :D
   Blev glad när jag fick veta att det kommer en uppföljare också, ville vara lite försiktig med att nämna några sådana förhoppningar i min recension, även om det kändes som upplagt för det.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)