onsdag 9 oktober 2019

"Alla älskar Bianca" av Birgitta Bergin

Alla älskar Bianca av Birgitta Bergin. Förlag: Bokfabriken. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Cdon | Akademibokhandeln. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden). ISBN: 9789178351657"Bianca är en person som alla älskar. Hon är oemotståndlig, hemlighetsfull och vacker. Men vad är det hon döljer? Och vem älskar Bianca mest?

Tre par anländer till Thorskogs slott för en lyxig helg i slottets magnifika salar. Under ett intensivt dygn tvingas någon konfrontera sitt dolda förflutna, en hustru gör något hon för evigt ångrar, en ung kvinna tvingas se sin älskares sanna väsen och en dagbok avslöjar precis det ingen vill veta allt medan Bianca gör upp med sitt liv.

Alla älskar Bianca är en spänningsroman med länkade intriger, som likt ett pussel förs samman och där varje bit tar dig ett steg närmare sanningen."Ett skickligt konstruerat relationsdrama som bygger upp spänningen på ett effektivt sätt. Egentligen inte alls av den sorts böcker jag normalt läser, men denna var spännande! Helt klart en page-turner som gör att man bara tvunget måste veta hur allt hänger ihop och hur det kommer att gå.

Helt realistisk kan jag väl inte direkt tycka att historien är, men har ju oftast inga krav på att det nödvändigtvis behöver vara så verklighetstroget. Detta gäller även karaktärerna, t.ex. Leo och Astrid känns rätt osannolika, att någon kan vara så genomvidrig som Leo, och Astrid sen... vad tusan ser hon i Leo!? Till att börja med hade jag svårt att hålla isär alla dessa stekare (de lättläst korta kapitlen varvar de olika karaktärernas perspektiv), men det ger sig efter ett tag. Det rör sig alltså om ett övre medelklassliv - dess tillhörande livsstil och miljöer - vilket det ofta gör i den här sortens relationsromaner, som man får förmoda i första hand riktar sig till kvinnliga läsare. Detta inkluderar diverse kärleksrelationer i övermått, Alla älskar Bianca har i sina stunder en nypa sängkammarfars över sig. Som sagt, egentligen inte alls min typ av bok. Men trots det blev jag engagerad i handlingen (nyttig hjärngympa) och det blev ett härligt driv i läsningen, på det där njutbara sättet som kan få oss att glömma omvärlden för en stund. Tidvis en väldigt viktig sak, inte sant?

Bit för bit får man klart för sig hur allt hänger ihop, hur alla intriger länkas samman, vilka alla de inblandade är, deras hemligheter och hur de står i relation till varandra. Allting leder fram till en oundviklig uppgörelse, vilken man bara väntar på skall brisera (och på vägen dit; stackars, stackars unga Viktor...).

Bergin tar uttrycket "världen är liten" till en helt ny nivå. Även läst ett par böcker tidigare av författaren, och av dessa skattar jag nu Alla älskar Bianca högst, så ni som gillar relationsdrama bör sannerligen inte missa denna!

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 3/5

Andra bloggare om Alla älskar Bianca:
Mias bokhörna
Boklysten
Bokprataren


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).