fredag 11 oktober 2019

Fem en fredag v. 41: Rutiner

Bloggen elisamatilda har ett bloggevent såhär på fredagarna, kallat "Fem en fredag". Eftersom jag bestämt mig för att vara mer aktiv här i bokhyllan, passar det bra att delta. Fattades ju något på fredagar. Nu är det egentligen bara lördagen kvar... men nån gång ska man väl ha en lucka för att läsa och kommentera hos er andra också.😉

Grejen handlar om att svara på fem frågor på sin blogg och lämna kommentar med länk hos elisamatilda här. Blir på sätt och vis som en slags kortintervju, okändisskap (talar för mig själv här) till trots.😊

Den här veckans frågor handlar alltså om rutiner:


"Vad är något du gör varje morgon?"

Samma morgonrutin varje dag: Ger djurtrion (hundar och katt) varsin giva torrfoder. Därefter utsläpp av hundarna för rastning i hagen. Och då sticker katten även ut för sin morgoninspektion... eller vad nu katter sysslar med i sitt fria liv då de är utomhus. Delar på ett dentaltuggben åt hundarna, och lugnet lägrar sig. DÅ blir det min tur att få frukost!
"Vilken är din typiska frukost på helgen?"

Under senare tid precis som i veckorna: Kokt ägg, te (Ceylon-te, grönt te eller kamomill), ofta något mer därtill som varieras efter vad som finns att tillgå (ibland blir det någon matrest från dagen innan).
"När senast testade du en ny hygienprodukt?"

Finskt tjärschampo inhandlat under finsk vecka på Lidl. Billigt, drygt och doftade gott! Har för egen del inte mjäll, men ska visst vara bra för de som dras med sådant. Tjärdoften är ett Proustminne. Klockstapeln och badplatsen på sommaren, tjärtvålen - finns sån tvål fortfarande, någon som vet?
"Vad hamnar oftast i din korg i mataffären?"

Kål av alla de slag (vitkål, broccoli, blomkål etc.), citron och lime, morötter och lök, ägg, fryst fisk (lax och sej är favoriterna), kyckling med ben (hel eller kycklingklubbor, kokar benbuljong av benen). Smör, kokosolja och olivolja är basic också.
"När senast bytte du frisyr?"

Oj, blev lite ställd, måste tänka. Blev nog någon gång för drygt åtta år sedan. Klippte till det något kortare då, ungefär axellängd, därefter alltid hopsatt med snodd i nacken, lite sidbena, lugglock åt sidan. Okomplicerat och bra. Klipper mig själv.


11 kommentarer:

 1. håller med, kål är verkligen gott, maken gör coleslaw varje vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. en gång köpte jag schampo med tjärdoft, tänkte ungarna skulle låta den vara i fred, maken ville nästan förpassa mig till soffan på natten :)

   Radera
  2. Men va?! Doftar ju gott ju. :) Minns även dom där tjärpastillerna man köpte i platta plåtaskar på Ålandsfärjan som barn. Lite egendomligt egentligen.

   Radera
 2. Ja, tänk så många rutiner vi "fastnar" i, tänkte på dem vi har om morgnarna :-)
  Så rullar det på, inte kan man ju kullkasta allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Morgonrutinerna blir lätt väldigt fasta. Men det är väl precis som det bör vara.

   Radera
 3. Maken älskat tjärschampon, barndomsminnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dofter och smaker kan lätt trolla fram barndomsminnen. Tjärdoften är en sådan.

   Radera
 4. Du sparar många tusen kronor om året när du klipper dig själv! Härligt att kunna göra.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man vänjer sig. Fördelen med att sätta ihop i tofs och ha lite självfall är ju dessutom att det inte gör så mycket om det blir en aningens ojämnt, sånt syns ju inte då. ;)

   Radera
 5. Hittar en del likheter med mig här, gillar ägg, köper ägg värpta i byn varje vecka, gillar också kål. Idag har jag lagat en vegetarisk kålpudding med morot och korngryn o lök. Riktigt god! Tjärshampoo har jag också hemma, underbar doft, använder den ganska sparsamt. Önskar jag kunde klippa mig själv men pagen i olika lager är omöjlig att få till, brukar ta min frisör nästan en timme! Men då blir jag nöjd också. Trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ägg är ett otroligt bra och nästintill komplett livsmedel näringsmässigt. Tur att man inte är äggallergiker. Har märkt att finska produkter som t.ex. tjärschampo och tallsåpa är mer koncentrerat, så det räcker med lite. Bra när det är så.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).