torsdag 3 oktober 2019

Helgfrågan v. 40

Mias bokhörna arrangerar inför varje veckoslut helgfrågan. Såhär skriver Mia:

"Vad tror du kan påverka bedömningen av en bok, förutom innehållet?

Bonusfråga:Vad gör du för miljön?"

Blir tvungen till en motfråga den här gången: Innehållet är väl det man bedömer? Ett bokomslag, känt författarnamn, prisutnämningar, stenhård marknadsföring, etc., kan inte få mig att ändra inställning. Är innehållet enligt mig bra, är boken bra. Kanske lite mer utförlig när jag skriver recensioner för debutantromaner, men själva bedömningen tror jag inte påverkas nämnvärt för sådana förstaverk heller.

Bonusfrågan kan man ju försöka utveckla lite mer (en viktig fråga!): Lever mycket enkelt p.g.a. tvingande omständigheter, och det är ju per automatik något som minskar miljöbelastningen genom minimal konsumtion (inklusive inga nöjesresor och sånt). En tilläggsisolering skulle väl i sådana fall vara en sorts konsumtion som hade gjort nytta för miljön. Husdjur som hund och katt (hos mig 2 x hund + 1 x katt) lär stå för stora klimatutsläpp, vissa menar att hundar påverkar klimatet mer än bilar. Men kan verkligen inte tänka mig ett liv utan husdjur, betyder så oerhört mycket för mig! Önskar jag slapp äga bil, men känns som ett stort steg att ta att vara utan bil, har faktiskt aldrig varit i den situationen.
Men vad gäller det basala... livets nödtorft behöver man ju, äta måste vi ju alla för att hålla oss på banan, försöker då välja bort de mer miljöbelastande livsmedlen. Köper alltmer sällan nötkött, men då det händer och den ekologiska varianten känns för dyr väljer jag fortfarande svenskt kött. Annars får det vara. Försöker välja grönsaker efter säsong. Kastar aldrig mat, tar vara på allt.
Håller väl f.ö. en låg inomhustemperatur. Blir en del vedeldning i kamin under vintern (håller nere värmekostnaden), vilket ju antagligen inte är så bra för miljön. Men det går att elda mer miljövänligt, bl.a. Naturvårdsverket har en vägledning för vedeldning, för den som behöver en sådan.


Fler svar på frågan finns här


16 kommentarer:

 1. Jag kan tänka mig att man påverkas av om man fått ett recensionsexemplar som nuförtiden ofta innehåller lite andra saker, guldpaket m.m. Eller inte? Själv äter jag mindre kött och slänger ej mat, återvinner mycket och på jobbet spar jag pysselmaterial till barnen t,ex kartonger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är det trevligt med t.ex. vänliga signeringar och sånt, men det påverkar mig inte för vad jag sen tycker om boken när den är läst.

   Radera
 2. Jag tänker att jag antagligen nog påverkas mer än jag tror av omslag och marknadsföring..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, innan man läst boken är det säkert av betydelse. Men vill sen tro att det inte påverkar mitt slutliga tyck o tänk om böckerna, men vem vet... kanske andras tankar kan ge ett annat perspektiv, och andras tankar kan ju på så vis också vara en del av marknadsföringen.

   Radera
 3. jag brukar bläddra i boken och läsa lite och där för att få en känsla av boken. läser inte gärna baksidestexter däremot

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tolkade frågan som om den gällde omdömet när boken var färdigläst, men sådär kan man ju också tolka den naturligtvis. Själv läser jag gärna baksidestexter innan jag börjar läsa boken. Då har troligen själva omslaget också en viss betydelse ibland.

   Radera
 4. Prisutnämningar och/eller marknadsförningen påverkar inte min bedömning heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, man vill inte tro att det påverkar, åtminstone inte själva slutomdömet.

   Radera
 5. Jag tycker att språket påverkar bedömningen.
  Visst ska man köpa svenskt kött. Mindre antibiotika och kortare transporter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men samtidigt... språket är väl en del av innehållet, eller tänker jag fel nu?

   Radera
 6. haha, läste "banan"... du menar annat och jag tänkte på de besprutade

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du, det kan bli lustiga missförstånd när samma ord betyder olika. :D Menar såklart livets komplicerade bana. Giftbananer är ju riktigt ordentliga miljöbovar. Vill man lyxa till det med en banan för att hålla sig på banan så är det ju ekologiska Fairtrade-märkta bananer som gäller. ;)

   Radera
 7. För mig påverkar humöret mycket vad jag tycker om en bok. Ibland blir det "fel" trots att det är en bra bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en bokbloggs recension blir ju rätt personlig, klart dagsläget kan spela roll, men man är ju den man är, så kan det påverka tyckandet värst markant? Vill väl inte tro det, men kanske är det så.

   Radera
 8. Det finns många saker som påverkar och ibland omedvetet. För min del så påverkar läshumöret en hel del, ibland tänker jag inte på det, men det är en stor faktor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant att mycket är omedvetet, kanske är det lilla vi är medvetna om bara toppen av ett isberg, även vad gäller detta. :D

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).