torsdag 14 november 2019

"En sång för Hedda" av Annika Estassy

En sång för Hedda av Annika Estassy. Förlag: Norstedts. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Cdon | Akademibokhandeln. Läste boken som recensionsexemplar (inbunden). ISBN: 9789113096872

"Mindre än två veckor före jul erbjuds Lina Sundell ett avgångsvederlag av sin chef i stället för den befordran hon hoppats på. I ren ilska tackar hon ja och bokar genast en tangoresa till Buenos Aires. När Linas biologiska pappa, som hon trodde var död, står livs levande framför henne på Kastrup flygplats samtidigt som mamma Hedda bryter handleden uppe i Måneby, bestämmer sig Lina hastig och lustigt för att åka upp till familjens gästgiveri och hjälpa till med julfirandet. Men också för att avkräva modern sanningen bakom den återuppståndne fadern. Vad hände dem emellan egentligen?

Mamma Hedda har å sin sida inte det lätt. Oron över gästgiveriets framtid och all stress inför julen gör henne både trött och förvirrad. Vem ska ta över verksamheten när hon inte längre orkar? I En sång för Hedda återvänder Annika Estassy till det lilla samhället Måneby från Gröna fingrar sökes och bjuder på en berättelse om kärlek, frigörelse och försoning och modet att göra en nystart i livet."

Vad jag kanske inte riktigt insåg från början var att den här boken tillhörde den serie som inleddes med Gröna fingrar sökes, men så är det. Båda romanerna utspelar sig till största del i ett litet fiktivt norrländskt samhälle, ett sorts feelgood-samhälle jag kommit att trivas med. Uppskattade första delen i serien, och denna senaste ännu mer. Hoppas såklart få komma tillbaka till Måneby och kanske även få träffa en framtida Hedda och Lennart (eller någon av deras barn och barnbarn) på något hörn? I En sång för Hedda får vi åter möta Agnes från Gröna fingrar sökes. Agnes befinner sig i livets slutskede och författaren lyckas gestalta det hela på ett både stillsamt sorgligt och medmänskligt fint sätt. Den enas livshistoria vävs skickligt in i nästa, och ni som liksom mig uppskattade föregående bok bör naturligtvis inte missa denna uppföljare.

Det hela kretsar kring ett familjedrama med relationsförvecklingar; syskonrelationen, en knepig relation mellan mor och dotter; allas viljor och åsikter som spretar åt olika håll. Undanträngda omständigheter, gamla hemligheter och konflikter kommer upp till ytan inför och under en julhelg. Familjesammankomsten fångade upp mitt intresse och jag blev nyfiken på hur allt skulle fortskrida när alla samlades i Måneby inför julhelgen. Heddas symtom och initiala sjukdomsförlopp framställdes äkta, såsom man kan tänka sig är verklighetsnära för hur det kan vara.

Upplevde karaktärerna trovärdiga med ett markant undantag för en sidokaraktär. Linas nyinflyttade granne i Malmö - där romanens handling startar - var väl den mest osannolika man kan tänka sig. Veronika, handläggare på Försäkringskassan... ska man skratta eller gråta när det blir såhär bakvänt och verklighetsfrämmande i samtida prosa? Men bortsett från detta så tyckte jag riktigt ovanligt bra om denna andra bok i Månebyserien, det mesta därutöver hade faktiskt en sorts må bra-effekt. Även om jag för egen del inte riktigt hänger med i tiden vad gäller ny teknik, moderna trender och designade livsstilar, finns här många allmängiltigt tidstypiska detaljer som tycks rätt träffsäkra och smålustiga. Flera roliga scener lockade fram äkta leenden emellanåt, precis som det ska vara. Hur det lilla landsortssamhället Måneby skildras - med dess miljöer, människor och sociala liv - är i detta sammanhang bara fullständigt utmärkt. Ger mersmak.

Texten delas upp perfekt. Kapitlen är lagom långa och med jämna mellanrum dyker små inledande "citerade" horoskoptexter upp, vilka leder vidare till nästa händelsekedja. Detta ger såklart extra stämning och en förväntansfull effekt. Ett passande avslut tycker jag också är viktigt för en fungerande feelgoodroman, och här lyckas det helt brilliant! Att som Hedda vara ateist skulle i min mening vara helt omöjligt i ett sånt läge.

En sång för Hedda är en typisk julroman och den förmår väldigt väl att ge den där speciella julstämningen som många söker. Här har ni bästa säsongstipset! Lämpar sig även utmärkt som bokklapp under granen, för de vilka söker dylikt såhär års.

Måneby vill jag som sagt besöka igen, önskar mig fler turer dit!😊

Tidigare blogginlägg om boken finns här (smakbit).

Betyg: 4/5

Andra bloggare om En sång för Hedda:
Villa Freja
Nilmas Bokhylla
hyllan


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).