söndag 17 november 2019

En smakebit på søndag: Livet som en dyslektiker

Den här söndagen är det Astrid Terese med bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker som förestår En smakebit på søndag. Mari och Astrid Terese turas om varannan helg att stå som värdinnor för dessa smakbitar som vi hämtar från böckerna vi läser. På så vis blir det fina boktips varje söndag.

Hämtar idag smakbit från Livet som en dyslektiker av Cecilia Poulsen. Lägg märke till att boken är skriven utan korrekturläsning, så texten ger säkert även på så vis en sann bild av en dyslektikers svårigheter. Sidan 48:"En dag i skolan på biblioteket så hittade jag en stor och tjock bok som handlade om dyslexi. Min första tanke var hur tror man att en som har dyslexi. Ska orka läsa en sån här bok med många sidor och liten text. Jag hade aldrig orkat att läsa den boken själv. Så det kändes inte helt genomtänkt och det var där ifrån jag fick iden. Om att jag skulle ta och skriva en bok som just handlade om dyslexi. Boken skulle vara lätt att läsa för en som har dyslexi. Och även mycket lättare att läsa för någon som inte har dyslexi. Men som ändå tycker det är tråkigt att läsa böcker. Min plan var då va att efter studenten så skulle jag allt ta och börja med att skriva på boken."Den här nätta boken är utgiven genom en digital självpubliceringstjänst. Spontant tänker jag att det krävs rätt stort mod att ge ut en självbiografisk bok på det sättet - starkt jobbat!

Tycker det är intressant att läsa helt eller delvis självbiografiska böcker skrivna av människor med sjukdomar och handikapp som inte syns utanpå, då de så ofta blir orätt bemötta och felbedömda p.g.a. okunskap. Tycker mig märka att denna typ av okunskap, med tillhörande fördomar och missförstånd, ökar istället för minskar. Detta gör mig såklart illa berörd (ibland rent av heligt förbannad). Kunskap skall alltid gå först och den sakkunniges ord skall alltid väga tyngst, men så är det inte alltid idag och jag är i sanning rädd för vad det kan komma att leda till.

Dyslexi är något jag inte tidigare kommit så mycket i kontakt med, men har ändå förstått att de som tvingas leva med denna funktionsnedsättning får kämpa så mycket hårdare än alla andra. Cecilia Poulsen är en av dessa som haft det tufft, men ändå klarat sig igenom både grundskola och gymnasium. Den som har oturen att drabbas av sjukdom och handikapp måste idag vara beredd på att strida hårt för att få ett drägligt liv, fördel då om man har någon vid sin sida och det hade som tur var Cecilia. Detta är hennes historia där hon även vill vara till stöd för andra unga med samma problem.

Hursomhelst är boken snart utläst och för mig blir det sen att knåpa ihop en recension, den dyker upp på bloggen någon gång kommande vecka.

Bokens innehållsbeskrivning nämnde jag i ett tidigare inlägg här.


Andras smakbitar finns idag här


18 kommentarer:

 1. Jeg er veldig, veldig enig med deg i det du skriver om usynlige sykdommer. Det kan være så mange ting, og en kan oppleve fryktelige ting på grunn av andre menneskers mangel på kunnskap. Jeg har litt dysleksi, men ikke noe som gjør det vanskelig for meg. Men jeg er tante til tre stykker som har hatt skikkelig dysleksi (det ser nesten ut til at det er arvelig). Og de tre har ikke fått den hjelpen på skolen som de skulle hatt. Det gjør meg skikkelig sint!
  Ha en riktig fin søndag likevel :-)

  SvaraRadera
 2. Det är bra att det finns böcker som kan öka förståelsen, men av smakbiten att döma så skulle jag inte orka läsa denna. Precis som hon inte orkade läsa den tjocka boken för att det skulle bli för jobbigt :)

  SvaraRadera
 3. bra att bra böcker finns, ska läsa denna, borde finnas på bibliotek.

  SvaraRadera
 4. Håller med Monica ovan, den boken skulle jag inte orka med att läsa. Anledningen är att jag förmodligen skulle reta mig på alla fel och då inte kunna läsa den i den flytande snabba takt jag gillar. Man har ju blivit lite bortskämd med åren.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 5. En viktig bok som kan vara nog så jobbig att läsa. Osynliga handikapp är precis det, osynliga och eftersom de inte syns utanpå så har folk svårt att förstå hur mycket sånt hindrar en i vardagen.

  SvaraRadera
 6. Otroligt modigt!
  Ja, det finns så många som får kämpa! Minns en kille som inte ville visa inför sina klasskompisar att han hade dyslexi när han började gymnasiet där jag jobbade i biblioteket. När klassen kom och lånade böcker för läsning lånade han en "vanlig" bok som alla andra, för att sen komma tillbaka efter skoltid och få byta ut den till en ljudbok. Det var innan Legimus och egen nedladdning fanns på skolbiblioteket, så jag kan tänka mig att det är enklare nu.

  Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 7. Det er så bra at noen skrver om slike saker. Mange sliter med å bli tatt alvorlig, til og med i vår tid, selv om jeg tror at skolene fanger opp - og hjelper elevene bra nå.

  SvaraRadera
 8. Vilken bra idé att någon som har egen erfarenhet skriver om sin situation. Jag har ganska stor förståelse för dyslexi eller motsvarande eftersom jag under en utmattningsperiod var helt oförmögen att läsa. Och det var en stor sorg för mig som alltid älskat böcker. Tack o lov kom förmågan och lusten tillbaka, det som har blivit kvar för gott är en ljudkänslighet som innebär noll tolerans mot höga röster och radioskvalande.
  Tack för smakbit, trevlig söndag

  SvaraRadera
 9. Intressant smakbit. Trevlig söndag.

  SvaraRadera
 10. Intressant angreppssätt! Men jag som inte har erfarenhet av dyslexi undrar om det ser likadant ut för alla som har dyslexi. Dvs blir den här boken lättare att läsa för alla som har dyslexi eller är det väldigt individuellt vad som är rätt?

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten, säkert en lite annorlunda bok att läsa!

  SvaraRadera
 12. Bra att det kommer böcker av de som har erfarenhet av olika saker, känns som en viktig bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 13. bra och modigt gjort att skriva en bok om den egna dyslexin. säkert blir den till nytta för andra i samma situation. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 14. Tack för smakbiten! Det skulle vara nyttigt att läsa den här.

  SvaraRadera
 15. Blir den verkligen lättare att läsa för en dyslektiker om den inte är korrläst? Bra och viktig bok i alla fall!

  SvaraRadera
 16. Tack för smakbiten. Så bra att det finns böcker som ökar förståelsen om dyslexi.

  SvaraRadera
 17. Den här boken har jag fått av författaren, men jag har inte hunnit läsa den.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).