söndag 29 december 2019

En smakebit på søndag: Är du förberedd?


Den här söndagen är det Astrid Terese med bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker som förestår En smakebit på søndag. Mari och Astrid Terese turas om varannan helg att stå som värdinnor för dessa smakbitar som vi hämtar från böckerna vi läser. På så vis blir det fina boktips varje söndag.

Hämtar idag smakbit från Är du förberedd? En handbok för krisen, med mentala och fysiska råd av suveräna Lena & Lars Wilderäng. Sidan 53:


   "Information kan användas i det fördolda eller på ett vilseledande sätt i syfte att till exempel underminera demokratiska processer, kontrollera det offentliga samtalet och påverka beslutsfattande. Det är just detta som här kallas för informationspåverkan – till skillnad från öppen demokratisk debatt är den vilseledande, avsiktlig i sin destruktivitet och störande. Dessa tre egenskaper är det som särskiljer illegitim påverkan från legitim.
    En informationspåverkanskampanj sker koordinerat, och sprider vilseledande eller avsiktlig felaktig information. Dess syfte är att påverka beslut och opinionen hos befolkningen eller inom offentliga sfären. Syftet kan också vara att minska vår motståndskraft eller försvarsvilja."


Såhär presenteras Är du förberedd? Lava Förlag:

"Vad gör du om strömmen går och inte kommer tillbaks på flera dagar? Vattnet slutar rinna, toaletten går inte att spola. Du försöker hitta svar på vad du kan göra, men internet ligger nere.

Prepping har under senaste åren gått från att vara en smal undergroundhobby till en trend – och slutligen mainstream. Den här är en personlig bok av två av Sveriges mest kända experter inom området. Lena Wilderäng (f.d Padukova) är professionell äventyrare med överlevnad som integrerad del av sitt yrke, och Lars Wilderäng är romanförfattare till bla. Stjärnklart – boken som fick Sveriges befolkning att börja preppa. Deras gemensamma brinnande intresse för prepping mynnar ut i mängder av inspirerande tips. Texten är generöst kryddad av personliga erfarenheter och berättelser.

Är du förberedd? tar upp ämnet från ett bredare perspektiv. Boken introducerar överlevnadstänk, olika principerna vid kris, berör ett flertal mentala faktorer, och inspirerar till ett mindset som kommer hjälpa dig både i olika krissituationer och i olika aspekter av vardagslivet.

Är du förberedd? går metodiskt igenom alla delar du behöver kunskap inom. Lars och Lena utgår från den vedertagna tre-regeln: tre sekunder utan hopp, tre minuter utan syre, tre timmar utan skydd, tre dagar utan vatten och hygien, tre veckor utan mat och tre månader utan medicin. Du får b.la. lära dig att kontrollera ditt psyke under en pågående kris, sjövett, vad man gör om man gått vilse, brandsäkra hemmet och släcka bränder, att odla din egen mat och hur man bygger livsnödvändiga saker som dusch, toalett och provisoriska vind- och väderskydd. Du får också hjälp med att prioritera vilka delar du ska sätta om i praktiken.

Är du förberedd? kan användas både som verktygsbok, kunskapskälla och inspiration.

”Vi hoppas att det här blir din sista bok om prepping. Nej, inte på grund av att vi tror att apokalypsen kommer snarast efter att den hungrige läsaren hunnit vända sista bladet. Inte alls – vi tror och hoppas att läsarna inte kommer behöva tillämpa sina nyvunna kunskaper. Det är en paradox – varför skriver vi då en bok med preppingtips?

Det vi menar är att vi vill att ”prepping” ska upphöra att existera som begrepp, och ersättas med vad det egentligen är – ”sunt förnuft”. Det är ju få som har missat att alla hushåll förväntas klara sig i minst tre dygn, helst en vecka eller fler. Det ska helt enkelt inte existera folk som är så oförberedda att de inte har vatten, värme, kunskap eller information för att klara sig i krissituation!

Prepping i sig är inte fokus egentligen. Det är din förmåga att klara dig – och din vilja att göra det – som är det viktiga. Alla tips och förslag vi ger dig är blott verktyg för att du ska bygga upp en bred förståelse för vad som är möjligt, och vad som bör prioriteras. Sedan är det du som har rodret.”"


Martin Luther King Jr:

"If you can't fly then run, if you can't run then walk, if you can't walk then crawl, but whatever you do you have to keep moving forward."
❤️


Andras smakbitar finns idag här13 kommentarer:

 1. Den här har jag faktiskt funderat på, dels att läsa själv, dels så har jag en person som vore intresserad av ämnet som kunde få boken någon gång.

  SvaraRadera
 2. Kingcitatet är bra! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 3. nej, vi kan inte ens spola i toaletten...

  SvaraRadera
 4. Kings citat är väldigt bra. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Jag antar att jag skulle kunna gå med skottkärra ner till älven och hämta vatten och koka det som ska drickas. Med vedspis klarar jag det. Så tre dagar klarar jag, men vem vet hur mycket längre. Sedan beror det ju på vädret. Är det kallt så klarar sig maten, men veden tar slut. Är det varmt så ruttnar maten, men man behöver inte elda så mycket. Det är spännande det här. Jag blev nyfiken på boken redan när du skrev om den för några dagar sedan - och visst är det du som skrivit om ämnet tidigare? Jag tror det var då jag sparade ner Prepping (heter den väl) på Storytel.

  SvaraRadera
 6. Jag känner lite att demokratin här i Sverige är på fallrepet, på riktigt. Det mesta handlar om att få alla att tycka "rätt". Vilket ju inte på något sätt är demokrati.

  SvaraRadera
 7. Bra citat.
  Boken är för mig okänd. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 8. Roberts smakbits-dystopi är inne i samma genre, fast mer lättillgänglig. Jag är rädd att en bok som denna uppfattas som för torr och tråkig hur angeläget ämnet än är. Wilderäng skriver ju fantasy, har läst o gillar hans böcker , han har bytt genre i den här boken mao. Intressant smakbit, tack för den!

  SvaraRadera
 9. Jag får sån ångest av såna här böcker så jag drar mig för att läsa dem. Men jag kanske måste ta mig i kragen för det känns som om de kanske kan behövas inom en alltför snar framtid. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 10. Ja, det är en bok som jag helt klart är nyfiken på! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. Boken verkar helt klart intressant. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 12. jag noterade boken redan när du skrev om den för några dagar sedan. tack för smakebiten!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).