söndag 8 december 2019

En smakebit på søndag: Scener ur hjärtat

Den här veckan är det bokbloggen Flukten fra virkeligheten som återigen håller i smakbitarna. Genom dessa små textcitat hämtade från böckerna vi läser blir det bra boktips varje söndag.

Började i veckan läsa Scener ur hjärtat av Greta Thunberg, Svante Thunberg, Malena Ernman, Beata Ernman. "Ett brev till alla som har möjlighet att höras", sidan 92-93:

"Jag heter Greta och jag är 15 år. Min lillasyster, Beata, ska fylla 13 i höst. Vi får inte rösta i riksdagsvalet trots att de politiska frågor som nu står på spel kommer att påverka hela våra liv på ett sätt som inte kan jämföras med tidigare generationer.
    Om vi lever tills vi blir 100 år så kommer vi att finnas här en bra bit in på nästa århundrade och det låter jättekonstigt, jag vet. För när man pratar framtiden idag så brukar det ju bara innebära några år framåt i tiden. Allt bortom år 2050 är så avlägset att det inte ens existerar i fantasin. Men då har jag och min lillasyster – förhoppningsvis – inte ens levt hälften av våra liv. Min farfar är 93 och hans pappa blev 99, så det är ingen omöjlighet att vi kommer leva ett långt liv.
    År 2078 och 2080 kommer vi att fira våra 75-årsdagar. Om vi får barn och barnbarn så kanske de vill fira de födelsedagarna med oss. Kanske kommer vi att berätta om hur det var när vi var barn? Kanske kommer vi att berätta om er.
    Kanske kommer de att undra varför ni, som hade möjligheten att höras, inte sa någonting alls? Men det behöver ju inte bli så. Det kan ju faktiskt hända att vi alla börjar uppträda som om vi var mitt i den kris vi faktiskt befinner oss i.
    Ni säger jämt att det är barnen som är vår framtid, och att ni skulle göra vad som helst för era barn. Det låter hoppfullt när ni säger sånt. Om ni menar det ni säger, så snälla lyssna på oss – vi vill inte ha ert pepp. Vi vill inte ha era presenter, era charterresor, era hobbies eller all er obegränsade valfrihet. Vi vill att ni på allvar sätter er in i den akuta hållbarhetskris som pågår runtomkring er. Och vi vill att ni börjar säga som det är."

En passande smakbit för tiden, inte minst med tanke på rådande klimatmötet COP25 i Madrid (d. 2-13/12).


Andras smakbitar finns här


24 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 2. har boken och ska läsa, en stark liten flicka, tack för påminnelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stark och makalöst tapper! En ung förebild, ett välbehövligt fenomen för vår tid då tyvärr så många väljer att blunda och tiga inför det som sker. Intressant att ta del av bakgrunden, väldigt utelämnande kan jag tycka (barnen är säkert tillfrågade, men är ju ännu inte myndiga), kanske dock många i samma föräldrasituation känner igen sig och kan hämta styrka ur det. Liksom deras barn.

   Radera
 3. Läskigt när man tänker så tycker jag, man får verkligen hoppas det löser klimatfrågorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi MÅSTE tänka så, bli mer medvetna om vad som ligger framför oss, för att ta tag i utmaningarna, prata/skriva mer om det. Men det händer mycket nu även politiskt, så man måste hoppas, och framförallt hoppas att folk förstår vilken makt de har bara de går samman.

   Radera
 4. Tack för smakbiten! Den vill jag läsa.

  SvaraRadera
 5. Den har jag läst. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Går fort och lätt att läsa. Hoppade över lite av det som rörde Malena Ernmans musikaliska karriär och livsstil som artist, det intresserade mig inte så mycket. Tycker många aktuella och viktiga ämnen tas upp, både kring klimatfrågan och psykisk ohälsa bland unga i det samhälle vi har idag.

   Radera
 6. Jag läste Malenas bok då den kom ut, den med samma namn men utan inlägg från Greta. Den berörde mig mycket starkt. Tack för smakbit och trevlig andra advent

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den berör starkt och tar upp viktiga aktuella ämnen på ett samhällsengagerat sätt. Sådana böcker behöver skrivas och läsas av många.

   Radera
 7. Så fint! Jag har faktiskt aldrig tänkt på att mina barn, åtminstone den yngsta, kanske kommer att leva över nästa sekelskifte. Det svindlar faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt nödvändig tanke om hur vi då vill att framtiden skall komma att bli för dem.

   Radera
 8. den här får jag lägga till läslisten. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra att den hamnar på läslistan! :)

   Radera
 9. Denna vill jag läsa. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod, låter fint att viljan finns. ;)

   Radera
 10. Den här borde jag ju läsa.

  SvaraRadera
 11. Starka rader. Den här boken är jag så nyfiken på. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stark bok helt och hållet. Så otroligt viktiga ämnen för tiden som är här och nu.

   Radera
 12. Den här är nog intressant. Tack för smakbiten!

  Ang Sörjen som blev - den finns som fysisk bok. Handlar om krigsbarn, hur det påverkar i generationer, hur det är att vara barn till ett krigsbarn, utspelas i Sverige och Finland. Väldigt intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Scener ur hjärtat är en mycket intressant bok, väldigt klarsynt och bra skriven.
   Tack för upplysningen om Anna Takanen debutroman, den noteras.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).