tisdag 14 januari 2020

Tema: Science fiction


Wikipedia är förstås ett uppslagsverk där tillförlitligheten kan vara lätt blandad, men det är ändå en hyfsat bra inkörsport för att söka sig vidare till andra källor. Där kan man naturligtvis även läsa om science fiction, en genre jag uppenbarligen fattat särskilt tycke för under senare år, och som dessutom verkar ha seglat in som ett särskilt tema här i Bokhyllan denna vecka, så låt det då ske!

På det här viset beskrivs science fiction som genre i Sverige resp. USA (citat hämtat från Wikipedia):

"I Sverige har genren varit relativt marginell som företeelse, både inom litteraturen och inom filmen. Det finns dock exempel. Bland kända svenska författare, som givit ut böcker inom genren, märks Harry Martinson med Aniara. Några spelfilmer har dock gjorts - bland annat den psykologiska science fictionfilmen Sommarens tolv månader från 1988 samt Rymdinvasion i Lappland från 1958. Inom TV gjordes 2012-2013 science fiction dramaserien Äkta människor."

"USA är det utan tvekan mest dominerande landet för nästan all form av science fiction. Det stora flertalet av alla internationellt kända författare är amerikaner. Det ges ut ett flertal magasin."

Kan uppleva att genren i förhållande till USA är nedvärderad i Sverige. T.ex. Aniara (som nämns ovan) räknas som filmatiserad till att vara "drama", inte just science fiction, kanske för att drama anses vara mer finkulturellt i Sverige, kan det vara så?

Sen att science fiction skulle vara en genusbestämd genre, typ tillhörande någon slags 'for-him'-sektion, är fullkomliga dumheter! Varför i herrans namn skulle inte alla bry sig om sådant som väcker frågor om barns framtid, eller ens vilja diskutera den för att kunna bemöta de möjligheter, risker och problem vi har framför oss? Det kan ju gälla allt möjligt; teknik- och samhällsutveckling, mänsklighetens utveckling, säkerhetsfrågor, klimatutveckling, fattigdom och försörjning (allvaret med livsmedelsfrågan och inte minst den ökade automatiseringen som sannolikt inom en snar framtid kommer att påverka möjligheten till försörjning genom lönearbete), m.m.. Allt i olika tänkta scenarier.
Spekulativ fiktion/fantastik som science fiction (av varierande fantasigrad samt av olika sorter) kan ju bidra med perspektiv som driver fram engagerade, konstruktiva och fullkomligt nödvändiga samtal/debatter kring vart vi är nu, vart vi är på väg.

För övrigt, vad gäller t.ex. underhållningsvärdet, inte är väl storslagna äventyr och sense of wonder (med mer eller mindre ingående beskrivna tekniska alternativt naturvetenskapliga detaljer) något som är genusbestämt?

Eller tänker jag fel? Tyck gärna till!


Nu skall jag fortsätta läsa En världsomsegling under havet av Jules Verne. Ännu en fantastisk science fiction-roman (första gången utgiven på franska 1870)! Mer om den i ett kommande blogginlägg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).