söndag 9 februari 2020

En smakebit på søndag: NickelpojkarnaDen här söndagen är det Astrid Terese med bokbloggen Betraktninger ~ tanker om bøker som förestår En smakebit på søndag. Mari och Astrid Terese turas om varannan helg att stå som värdinnor för dessa smakbitar som vi hämtar från böckerna vi läser. På så vis blir det fina boktips varje söndag.

Smakbiten hämtar jag idag från Nickelpojkarna av Colson Whitehead. Sidan  127-128:

"När delstaten Florida grävde upp honom femtio år senare noterade rättsmedicinaren frakturerna i handlederna och gissade att han hade blivit fastkedjad innan han dog, förutom det övriga våld som hans brutna ben vittnade om.
   De flesta som känner till historien om ringarna i träden är döda vid det här laget. Järnet sitter fortfarande kvar. Rostigt. Djupt in i kärnvirket. Vittnesbörd för den som vill lyssna."


Att i varje fall använda något av våra sinnen för att uppmärksamma då medborgare i ett land far illa är nog idag en självklarhet att vi vill. Det angår ju oss alla! Man tänker bl.a. på förintelsen, hur folk valde att inte låtsas om vad som skedde innanför murarna. Avhumanisering kallas det, riktigt otäckt. Att lära av historien kan förhoppningsvis hjälpa oss att inte göra om misstagen. Om vi lyssnar, läser och ser vad som sker, reagerar och protesterar på de sätt vi förmår, så ökar åtminstone möjligheten till positiva förändringar, och så gör det oss även en aning mänskligare. Anser jag.


Beskrivning för romanen Nickelpojkarna (hämtad från Albert Bonniers Förlag):

"När medborgarrättsrörelsen når den svarta enklaven Frenchtown, tar den unge Elwood orden från Martin Luther King till sitt hjärta: Han är lika bra som någon annan. Elwood drömmer om att bli lärare, men ett oskyldigt misstag leder till att han skickas till uppfostringsanstalten Nickel-akademin, för att bli en ”hedervärd och ärlig man”. I realiteten är det en grotesk tortyrkammare där pojkarna misshandlas och utnyttjas. För att överleva söker Elwood tröst i Dr Kings ord. Hans vän Turner tycker att Elwood är naiv, att världen är ond, och att det enda sättet att överleva är genom rävspel och list. Motsättningen mellan Elwoods idealism och Turners cynism leder fram till ett beslut vars efterverkningar blir kännbara i decennier efteråt."

Baksidestexten upplyser att romanen är baserad på verkliga händelser i ett segregerat USA. Vidriga grymheter hör till vardagen samtidigt som medborgarrättsrörelsen kämpar för ett rättvisare samhälle.

Boken fanns med på den här listan.


Andras smakbitar finns idag här25 kommentarer:

 1. Denne boken har jeg i bokhyllen min, så den skal jeg absolutt lese. Jeg har også tenkt jeg skal lese Den underjordiske jernbanen. Den fikk jeg aldri lest da den kom ut, så den står på den delen av tbr-listen som har bøker jeg veldig gjerne skulle ha rukket over :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvaraRadera
 2. Har inte läst något av honom. Inte ens Den underjordiska järnvägen. Kände inte ens till att det har kommit en ny bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, den är ju som sagt ganska ny. Utgivning i slutet av oktober förra året.

   Radera
 3. Tack för smakebiten, har en bok av författaren.

  SvaraRadera
 4. Avhumanisering är verkligen bland det värsta. Jag har en annan bok av den här författaren i hyllan.

  SvaraRadera
 5. Håller med dig. En intressant bok, tack för smakbiten. Jag läste hans förra bok och tyckte om den.

  SvaraRadera
 6. en stark bok jag läst om, tack för smakbiten

  SvaraRadera
 7. Den har jag inplanerad för snar lyssning via Storytel. Jag får stålsätta mig, helt enkelt. Jag är ju väldigt känslig för våld och grymhet, men jag tror att den är bra och jag vill verkligen läsa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, känslig för våld och grymhet, så det var med en viss tvekan jag vågade mig på denna. Men man får ju inte blunda för att sådant förekommer heller, på det sättet. Att blunda är på sätt och vis att acceptera eller förneka att det skett.

   Radera
 8. Tack för smakebiten, den här måste jag läsa!

  SvaraRadera
 9. Skrämmande. Tack för smakbiten. Känner inte till boken.

  SvaraRadera
 10. Låter som en intressant och viktig bok. Men tung. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 11. Denne var ukjent for meg, men nå har jeg veldig lyst til å lese den. Må bare bestemme meg for om jeg vil lese på norsk eller engelsk først. Tusen takk for boktipset og smakebit!

  SvaraRadera
 12. jag såg att Ett amerikanskt äktenskap också finns med på Obamas lista. många är ju tveksamma till den. ännu vet jag inte vad jag tycker. har inte läst något av Colson Whitehead. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja just det, det har du rätt i! Den var ju visst också med på listan. Skall försöka läsa de där 12 böckerna under det här året, inte säker på att jag lyckas.

   Radera
 13. Har läst Underjjordiska järnvägen som jag gillade. Kanske ska jag sätta upp denna också på läslistan. Tack för smakbit!

  SvaraRadera
 14. Den här boken låter ju bra.

  SvaraRadera
 15. Den här var en av årets bästa läsning för mig. Otroligt stark. Måste (vill) läsa Den underjordiska järnvägen också. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 16. Jag har inte läst denna bok men den låter spännande. tack för smakbiten. Ha en fortsatt trevlig söndag kram Nina

  SvaraRadera
 17. Den här boken verkar så intressant. Har hört en hel del bra om den. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 18. Jag har läst The Underground Railroad men inte den här. Men jag vill! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 19. Har den Underjordiska järnvägen oläst i bokhyllan och den där låter definitivt som en intressant bok. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 20. Jag har hört mycket bra om den här! Ligger överst i bokhyllan nu :)

  SvaraRadera
 21. Denna är jag så sugen på...Vet du om den finns som ljudbok?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå, den finns både som ljudbok och e-bok, säkert även på de flesta bibliotek.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).