tisdag 18 februari 2020

Hur ser välfärd ut?

Läste ju Kent Wernes bok Ofärdsland (2014) för precis ett år sedan. Finns en smakbit här. Då vi vet hur det därefter blev kan det vara spännande att gå tillbaka till publicerade texter från åren 2018, 2019 och nu senast i februari 2020, som mer eller mindre berör detta som kallas välfärd. Plockade fram några slumpvis:

Utvecklade välfärdstjänster (januari 2018)
Fossilfritt välfärdsland (april 2018)
Multimiljonär på välfärd (augusti 2018)

Välfärdskommission (juli 2019)
Modernt välfärdsland (oktober 2019)
Brott mot välfärdssystemen (november 2019)

Välfärdskonsumtion (februari 2020)
Välfärdens medarbetare (februari 2020)
Välfärdssatsningar (februari 2020)


"Sedan regeringen tillträdde har 300 000 fler kvinnor och män ett arbete att gå till. Sysselsättningsgraden i åldrarna 20–64 år är den högsta som uppmätts i EU. Arbetslösheten har sjunkit och ungdomsarbetslösheten är den lägsta sedan 2002. Andelen personer som är beroende av bidrag och ersättningar har inte varit så låg sedan 1981."

Utdrag ur Alla som kan jobba ska jobba (Artikel från Finansdepartementet. Publicerad 16 april 2018.)

"Obligatoriska koordineringsinsatser för sjukskrivna patienter – patienter som behöver individuellt stöd för att kunna återgå till ett jobb eller börja jobba ska kunna få det. Regeringen föreslår att insatser som ska bestå av personligt stöd, intern samordning och samverkan med andra aktörer blir obligatoriska för landstingen att tillhandahålla."

Utdrag ur Sverige ska vara ett modernt välfärdsland (Artikel från Finansdepartementet. Publicerad 04 oktober 2019)


Min anm. (angående ovanstående mening: "Obligatoriska koordineringsinsatser för sjukskrivna patienter – patienter som behöver individuellt stöd för att kunna återgå till ett jobb eller börja jobba ska kunna få det."), med risk att bli tjatig: I Sverige är det Försäkringskassan som bedömer din arbetsförmåga i deras handläggning av sjukpenning/sjukersättning (utan att möta dig personligen och utan medicinsk kompetens), inte läkaren. Läkarintygen gäller inte längre. Att "återgå till ett jobb eller börja jobba" när du är sjukskriven, hur funkar det? Hur har man tänkt här? Det där individuella stödet som nämns finns ju heller inte, förstås.Hur ser välfärd ut?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).