söndag 23 februari 2020

"Nickelpojkarna" av Colson Whitehead

Nickelpojkarna av Colson Whitehead. Översättare: Niclas Nilsson. Albert Bonniers Förlag. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). ISBN: 9789100180348"När medborgarrättsrörelsen når den svarta enklaven Frenchtown, tar den unge Elwood orden från Martin Luther King till sitt hjärta: Han är lika bra som någon annan. Elwood drömmer om att bli lärare, men ett oskyldigt misstag leder till att han skickas till uppfostringsanstalten Nickel-akademin, för att bli en "hedervärd och ärlig man". I realiteten är det en grotesk tortyrkammare där pojkarna misshandlas och utnyttjas. För att överleva söker Elwood tröst i Dr Kings ord. Hans vän Turner tycker att Elwood är naiv, att världen är ond, och att det enda sättet att överleva är genom rävspel och list. Motsättningen mellan Elwoods idealism och Turners cynism leder fram till ett beslut vars efterverkningar blir kännbara i decennier efteråt."En oerhört ambitiös och detaljrik historia med en del verklighetsbakgrund. Platsen är ett segregerat Florida och man kommer in i en värld av grymheter i en pojkskola där Elwood hamnar av ett rent misstag. Ute i samhället har medborgarrättsrörelsen väckts till liv genom Martin Luther King.

Romanen är bra och läsvärd, oerhört otäck dock, det får man vara beredd på. Skildrar själva situationen med segregationen på ett sätt som gör att man verkligen förstår hur det kan ha varit där och då. Fick dock kämpa mer än vanligt för att ta mig igenom boken, berättelsen kändes väldigt kompakt, tappade tyvärr ofta tråden.

Detta är det första jag läst av Colson Whitehead. Var en ganska tung läsning överlag och upplever att man mer noga bör välja rätt tillfälle för en sådan bok.

Tidigare blogginlägg om boken finns här.

Betyg: 3/5


1 kommentar:

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).