tisdag 11 februari 2020

Tisdagstrion vecka 7: Kärlek med förhinder

John William Waterhouse - Undine
Undine
John William Waterhouse
[Public domain]


På tisdagarna arrangerar bokbloggen Ugglan & Boken Tisdagstrion. Nytt tema varje vecka, och denna gång är temat alltså "kärlek med förhinder" (man får förmoda att det då skall anknyta till Alla hjärtans dag på fredag), så här har ni mina tre:

Undine av Friedrich de la Motte Fouqué
En saga/kortroman från år 1811. Riddare Huldebrand förälskar sig i fiskarparets fosterdotter Undine (vattenande) som de en gång funnit vid strandkanten. Giftermålet med riddaren skänker Undine den själ som hon saknat som själlös vattenande (tänk va?!). Riddaren förälskar sig i adelsdamen Bertalda och bestämmer sig efter en tids velande att han hellre vill leva med henne. Undines riktiga far Kühleborn, som lite på distans haft koll på dotterns väl och ve, ser skäl för att hämta tillbaka sin olyckliga dotter till vattenandarnas rike. Undine får nu även tillfälle att utverka den hämnd vilken hon tidigare varnat riddaren för, om han skulle svika henne.

Tosh av KG Johansson
Handlingen i denna fantasyroman utspelar sig i ett grönskande Sahara för många tusen år sedan. Tosh växer upp tillhörande högsta adeln i ett strikt hierarkiskt samhälle styrt av en drottning. Övre plattformen tillhör en privilegierad adel, arbetarna längst ned anskaffar födan, arbetar på marknivå och tar hand om avfallet. Höjd är status och med tiden har man glömt varför högre är bättre och tvärtom. De på hög höjd håller sig borta från låglänta områdena. Efter en ödesdiger träff mellan Tosh och prinsessan Malki (inledningsvis sagans Romeo och Julia) döms hans bror till döden, Tosh själv förvisas till marafiki-folket som gisslan i sju år. Därpå följer Tosh liv som yngling, i ett mellanspel som vandrare och i en tredje del som fiskare.

Floden mellan bergen av Ngũgĩ wa Thiong'o
Brittiska kolonialmakten utökar sin ockupation och missionärernas närvaro i Kenya. Inom inhemska folkstammarna uppstår då slitningar vad gäller det nya västerländska inflytandet samt gammal tro och tradition. Geografiskt är konflikten mellan två gikuyu-stammar placerad vid floden som rinner mellan de två samhällena. Ett förälskat par från vardera sidan mynnar ut i en sorts tragisk Romeo och Julia-berättelse, vilket får gestalta konflikten mellan det gamla och det nya. Två stammar av samma folk på var sida om en flod, spänningarna dem emellan som blir alltmer påtagliga.

(Titlarna ovan länkar till mina recensioner/bokomdömen här på bloggen)


Fler förslag på temat finner du här


15 kommentarer:

 1. tänkte lite på Ngũgĩ wa Thiong'o, Undine har jag missat.

  SvaraRadera
 2. Har inte läst någon av dessa, men nu blev jag påmind om att jag borde läsa mer av KG Johansson :)

  SvaraRadera
 3. Floden mellan bergen har jag läst. Riktigt bra!

  SvaraRadera
 4. Floden mellan bergen blir jag nyfiken på och också sagan från 1811.

  SvaraRadera
 5. Nej, jag har nog inte läst någon av dina.Men det stämmer säkert bra med temat.

  SvaraRadera
 6. Undine har jag läst i något ubildningssammanhang. Floden mellan bergen har jag just lånat hem. Tosh kände jag inte till

  SvaraRadera
 7. Har inte läst någon så tack för tips! :)

  SvaraRadera
 8. Har inte läst någon av dem. Tack för tips!

  SvaraRadera
 9. Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

  SvaraRadera
 10. Thinong'os bok skulle vara intressant att läsa.

  SvaraRadera
 11. Tack för tipsen. Har inte läst någon av dem.

  SvaraRadera
 12. Tack för tips - har tyvärr inte läst någon av böckerna

  SvaraRadera
 13. Spännande tips! :)

  SvaraRadera
 14. Spännande tips :) Blir särskilt nyfiken på den sista.

  SvaraRadera
 15. Floden mellan bergen skulle jag vilja läsa!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).