måndag 17 februari 2020

Verklighet och verklighetsflykt


"Jules Verne är den förste och kanske den störste av alla science-fiction-författare, men det hindrar inte att handlingen i många av hans böcker bygger på verklighetens grund. Så är fallet med "Fyrahundra mil på Amazonfloden", en trovärdig reseskildring, en strålande äventyrsbok och en spännande kriminalroman på samma gång. Fazendaägaren Joam Garral bygger en flotte av gigantiska mått och färdas på den med sin familj och många tjänare från Iquitos i Peru till Belém i Brasilien nära Amazonflodens mynning. Där skall hans dotter fira bröllop, men långt innan man kommer fram, håller resan på att ta en ände med förskräckelse. En chifferskrift, som länge gäckar en tränad problemlösares ansträngningar, spelar en väsentlig roll för händelsernas utveckling."

Ja, det där var denna utgåvans baksidestext för Fyrahundra mil på Amazonfloden av Jules Verne. Borde väl vara densamma som Åttahundra mil på Amazonfloden? Kanske är det en förkortad version... eller något. Hursomhelst är äventyrsromanen från 1881.


I dagens kvällstidning kan man idag läsa om kriser som är på väg att bli katastrofer, om de inte redan blivit det.

"Men frågan är om partiets ledning har blivit så korrumperad så att makten ska behållas till varje pris? Det brukar benämnas oligarki när ledningen styr genom sitt fåtalsvälde och sina anställda ja-sägare." skriver Lotta Gröning bl.a. om vår nuvarande statsminister och regering. Precis. Oligarki. Det är så man kan uppleva att det är på väg att bli. RUS-kigt.

Stockholms sjukvårdsupprop (fb-grupp med 19.000 medlemmar) får uppmärksamhet med en halvsidesartikel, bra bra... MEN, återigen, aldrig skrivs det något i de större nyhetsdrakarna om Försäkringskassanupproret (fb-grupp med nu drygt 55.500 medlemmar!), och jag fattar fortfarande inte varför. Skulle ju vara världens bästa scoop att ta upp den skandal som sjukförsäkringen i nutid innebär.

"Supermat" (varifrån kom det underliga uttrycket?) för att sova bättre får en helsida (dock inget nytt för mig). Inte konstig om folk sover dåligt p.g.a. allt som oroar, alla problem som så ofta kan upplevas omöjliga att lösa. Ät tryptofan-rik mat och drick avstressande örtte, så blir det nog bra ska ni se. Eller?

Något annat som jag fastnade för i denna tidning handlade om två bloggare i Kina som "försvunnit" efter att de filmat viruskaos i Wuhan. Myndigheters övervakning och maktmissbruk - som ju är sådär extrem i Kina - verkar bli vanligare, överallt, inte bara där. Kanske går den att få mer extrem även här då ai används alltmer och då 5g-tekniken kommer hit, om vi dessutom möjligen tvingas in i ett kontantlöst samhälle.

Hur ser framtiden ut? Kommer vi att våga visa åsikt om samhällsutveckling, orättvisor och problem som det inte görs något åt, eller blir vi rädda och tysta, raderar det vi skrivit och låter bli att publicera, kväver vår protest från gräsrotsnivå?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).