tisdag 17 mars 2020

"Doktor Ox" av Jules Verne

Doktor Ox av Jules Verne. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). Finns även i nyutgåva Professor Ox' experiment (Saga Egmont förlag, ISBN: 9788726173192 - häftad).

"Quiquendone är en liten, mycket lugn stad vid världens utkant. De har få besökare och de som bor där trivs mycket bra med sin sävliga tillvaro. Men allt detta förändras när den mystiske professor Ox dyker upp. Och professorn har med sig en rad saker som han utsätter invånarna för: elektriskt ljus istället för gasljus, drivmedel för att öka produktionen av mat, med mera. Snart befinner sig den lilla staden i ett helt nytt tillstånd. Ja, kaos har utbrutit och professor Ox ställs inför sina mystiska uppfinningars sanna natur..."

Den volym jag läste (tryckt 1975), titel; Doktor Ox, innehöll förutom kortromanen även två långnoveller; Mäster Zacharius ("en skräckberättelse av klassiskt slag") och Ett drama i luften ("en rysare av mer modernt snitt"). Den där s.k. rysaren i slutet av boken var väl i stort sätt bara okej enligt mig, men författarens berättarglädje håller sig dock på topp rakt igenom.Doktor Ox: Betyg 4/5. Humoristisk kortroman med stor charm!

Fullständigt osannolik historia som utspelar sig i staden Quiquendone, en flamländsk stad präglad av dess loja befolkning och där polisen i tjugo år varit arbetslös. Vägen från tanke till handling tar en evig tid, om den ens går till handling någonsin. Allting går sin ytterst långsamma gilla gång tills den dag då nyanlände Doktor Ox sätter igång sitt märkliga och grymma experiment som förändrar allt.

Förutom att romanen är rolig (delvis satirisk kan jag tro) behandlar den även ett allvarligt ämne, kemiska ämnens psykologiska påverkan på människan.


Verne-Zacharius
Mäster Zacharius: Betyg 3/5.  Stämningsfull, fantasifull och dramatisk!

Intensiv romantisk skräcknovell av klassiskt snitt, fantasifull tragedi om en uppfinnare/urmakare vars stolthet leder till undergång, att han förlorar sin själ.

Mäster Zacharius bor med dottern Gerande, lärlingen Aubert Thun och den äldre tjänaren Scholastique. Den i hela Frankrike och Tyskland firade Zacharius är stolt över sina framgångar, men då berättelsen startar har ett oförklarligt mysterium uppstått, alla de klockor han tillverkat har helt plötsligt upphört att gå. Ingen av dem går att laga och orsak till att problemet uppstått går inte att finna. Den gamle urmakaren plågas mentalt av detta och blir allvarligt sjuk. Det alltmer förälskade paret Gerande och Aubert gör så gott de kan för att hjälpa den gamle till bättre hälsa då en märklig liten man (en slags människolik klocka) dyker upp och börjar håna urmakaren för hans misslyckade klockor, menar att det är döden som vill komma åt honom. Zacharius förnekar detta med stor upprörd stolthet, menar att han som reglerat tiden inte kan dö, för då skulle tiden upphöra; jämför med den odödliga skaparen av universum, ett universum underkastat skaparens lagar. Zacharius anser sig blivit skaparens like och tagit del av dennes kraft, om guden skapat evigheten anser sig Mäster Zacharius ha skapat tid. Den lille mannen köpslår med urmakaren, erbjuder att avslöja hemligheten bakom hans misslyckade klockor i utbyte mot att få ingå äktenskap med dottern Gerande.


'A Drama in the Air' by Émile Bayard 6
Ett drama i luften: Betyg 2/5. Äventyrsberättelse om en kritisk ballongfärd.

Just när berättaren påbörjat uppstigningen av sin ballong hoppar en främmande man in i ballongkorgen. Den oinbjudna passageraren tycks endast ha en avsikt med tilltaget, att få färden att gå så högt det bara går, med livet som insats. Under den långa resan berättar denne maniskt galne inkräktare ingående om episka händelser i samband med "lättare än luft-resor".

Den här novellen kom att vidareutvecklas i Jules Vernes första roman Fem veckor i en ballong.

Lite för mycket för det lilla novellformatet i mitt tycke, men gott om dramatik och galenskap!Tidigare blogginlägg om boken finns här.

Samlat betyg: 3/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).