torsdag 26 mars 2020

Helgfrågan: Romanskrivande och sommartid

Varje torsdag inför veckoslutet arrangerar bokbloggen Mias bokhörna Helgfrågan. Såhär lyder frågan som denna vecka är skriven av bloggen Just nu – Just här:

"Om du skulle skriva en roman, i vilken genre skulle det vara? Skulle du skriva i eget namn eller under pseudonym? Bonusfråga: På söndag byter vi till sommartid. Längtar du till sommaren?"

Åh, tänk om man kunde skriva på det sättet! Såklart skulle det då handla om science fiction, vad annars?! Och under pseudonym får det nog bli, eftersom jag är en rätt tillbakadragen person som helst skulle vilja vara anonym i en sådan situation. På mina bloggar skriver jag förstås i mitt eget namn och är helt som mig själv rakt av utan att förställa mig, finns ingen anledning att försöka vara någon annan än den man är (med allt tyckande, tänkande och funderande), men det är ju en helt annan sak. Visst är det lustigt att två ord som 'transparent' och 'genomskinlig' kan betyda samma sak, fast ändå med helt olika innebörd? Att vara transparent ger positiva vibbar, att man är ärligt klar och lättförstådd, men att vara genomskinlig låter mer som ett misslyckat försök att dölja sina avsikter.

Keep your distance, everyone!

Nåväl, för att vara helt transparent (och lite mindre tillbakadraget anonym), klart jag längtar efter sommaren, då menas ju värmen göra att det nya Coronaviruset går ner på lågvarv vad gäller smittspridning. Jag hoppas så innerligt att det stämmer, för det känns ganska oroligt att bo i en landsortskommun tillhörande Stockholms län just nu. Visserligen är det sagt att fritidsboende (hemmahörande i Stockholm) bara kan få äldreomsorg i sin hemkommun. Må så vara, annars kan det nog bli ett ganska ansträngt läge här under vår och sommar om det skulle visa sig att värmen inte bromsar virusets framfart, i såna fall längtar jag inte efter sommaren. Utifall Stockholm sätts i karantän (ej aktuellt ännu) kommer det kanske gälla hela länet, och inte bara Stockholm? Men nu skall jag inte spekulera såhär öppet, sånt får man akta sig noga för i dessa tider.😉


Fler svar finns här


18 kommentarer:

 1. vi får hoppas mindre smitta i sommarvärmen

  SvaraRadera
 2. Jag tycker du ska försöka ge dig på att skriva en SF-roman!
  (Vilken underbar bild med fjärilarna!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmågan till det saknas totalt tyvärr, men idéer finns. ;)

   Radera
 3. Kul iakttagelse om genomskinlig och transparent! Om du skriver en sci fi så blir den dock inte läst av mig ... inte min genre ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men du kanske läser dystopier och Margaret Atwoods "spekulativa fiktion"? Det är också en form av science fiction, många tänker inte på det.

   Radera
 4. men en del säger ju att om smittspridningen tar paus under sommaren så kommer den igen till hösten... hur kul vore det? om du skriver en SF - roman, så lovar jag att läsa den trots att det vanligtvis inte är min genre

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns inget kul i den här situationen, inte alls, och egentligen vet man ju inte säkert hur det kommer att bli. Men om man tittar på hur det varit under tidigare pandemier så har första vågen varit besvärligast, andra omgången verkar ha varit "mildare". Så vad kan vi annat göra än att hoppas på det bästa?

   Radera
 5. Håller med Mrs Calloway- skriver du SF-roman så läser jag även om det inte är min genre. Bilden är jättefin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det kan ju bli uppenbara problem, i den fantasivärlden skulle jag ju skriva under pseudonym, en superhemlig sådan. :D

   (Gratisbilden är från Pixabay, där finns mycket fint att komplettera blogginläggen med)

   Radera
 6. Ja vi får verkligen hoppas att sommarvärmen får viruset att försvinna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill tro att det stämmer, verkar väl ganska rimligt att det kan vara så.

   Radera
 7. Låter spännande med en SF-roman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande, visst, men säkert oerhört krävande att skriva inom den genren. Lär behövas en särskild förmåga för att bli välskrivet kan jag tänka.

   Radera
 8. SF-roman! Det låter ju fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller hur?! Fint men omöjligt. ;)
   Tur att det finns dom som kan.

   Radera
 9. Det vore intressant med en SF-roman, kanske blir den av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det verkar som om science fiction-genren har fått större uppmärksamhet och anseende på senare tid, även här i Sverige. Verkligen välförtjänt i sådana fall, för såklart är den intressant (detta gäller både böcker och filmer). Men att skriva SF överlåter jag till de som kan. ;)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).