tisdag 31 mars 2020

Tisdagstrion: GrannarTisdagstrion arrangeras varje tisdag av bokbloggen Ugglan & Boken.

Grannar, ja ... 

Tanken i verkliga livet går väl kanske främst till hur det är på mer utpräglade sommarstugeområden i vår kommun, tydligen skall det myllra där lika mycket som vid midsommartid just nu. Bland annat lär väl uppkopplingarna svikta, fiber finns ju långt ifrån överallt på landsbygden. Verkar inte alls som om stockholmare har tagit till sig rekommendationen att stanna hemma. Ordet "rekommendation" tycks av de flesta betyda "gör som ni vill". Kan nog bli en knepig situation mellan grannar som är fastboende och fritidsboende i år kan jag tänka, knepigare än vanligt. Är väl bara att hoppas inte alltför många har med sig det nya viruset från storstan. Vi får se hur det utvecklar sig närmsta veckorna. (Förlåt till er som bor i Stockholm, men måste erkänna att det känns mer skrämmande med storstadsbornas invasion i år än det någonsin gjort tidigare.😅)

Nåväl, nu skulle det handla om grannar i böcker och sådana finns det gott om; sommargrannar, permanentboende, eller en blandning av dessa sorter:


Statsrådet och döden av Bo Balderson
Historien utspelar sig på ön Lindö i Stockholms skärgård (här fiktiv ö) bland statsrådets sommarboende grannar, varibland statsrådet äger sommarstället Villa Björkero. Två av grannarna blir mördade och själva mördaren tycks vara någon inom området. Statsrådet tar itu med att besöka sina grannar, medförande ovillig svåger som ofta får tillfälle att känna sig djupt generad över statsrådets framfart och infall för att lösa fallet. Tog med den här boken i trion med ganska stor övertygelse om att ingen annan skulle ha med den. Att läsa Balderson är nog rätt förlegat, men passar mig bra, matchar lixom.😉 

Hon som vakar av Caroline Eriksson
Elena har just separerat från sin make och flyttat till ett temporärt boende i ett radhusområde. Utöver sporadiska uppdrag för lektörstjänst ligger det egna författandet nere p.g.a skrivkramp och depression. Genom sitt köksfönster börjar hon lägga märke till att något inte står rätt till hos grannarna, det hon tolkar genom sina betraktelser blir till en idé för ett bokmanus. Tonårssonen i grannfamiljen söker kontakt med Elena och genom Teo får hon fler bitar ur deras liv. Vartefter hennes skrivande fortskrider tycks fantasi och verklighet gå in i varandra med en viss obehaglig synkronicitet. Elenas skrivande verkar få följder för vad som sker mellan makarna i grannfamiljen och vad som är på väg att hända, något Elena känner att hon är den enda som kan stoppa.

Toktanten av Birgitta Bergin
Den här romanen handlar om ett sammanhållet gäng grannar (som faller inom normalmallen för Svenssonliv med social status) och en fullständigt skvatt galen äldre kvinna, själva ormen i myspysparadiset som jobbar stenhårt på att skapa obehag av stora mått. Svart och vitt. Hetsigt relationsdrama med inslag av svensk feelgood... hot, våld och egenmäktigt vårdslöst beteende, grillat och vin, kaffe och kanelbullar, hätskt skvaller ute i trädgårdsmöblerna. Helt klart kan jag lova att det är en bok som får dig att uppskatta din granne, såvida det inte handlar om en sådan utpräglad rättshaverist som den konfliktsökande "toktanten" Greta Liilja förstås!
Andras granntrion hittar du idag här


22 kommentarer:

 1. Här kommer toktanten igen. Jag blir nyfiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det verkar vara många som läst om den tokiga tanten! ;)

   Radera
 2. Tack för intressanta tips.

  SvaraRadera
 3. Har inte läst någon i din trio, men Caroline Erikssons böcker är jag alltid nyfiken på.

  Även på Österlen i Skåne har de virusrädda stockholmarna gjort entré. Det är inte alltför populärt bland den övriga befolkningen har jag förstått det som. Förutom handlarna då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De böcker jag läst av Caroline Eriksson har varit toppenbra!

   Visst är det utmärkt för handlarna, så är det ju även i "vanliga" fall. Nackdelen är den där typen av extrem bunkring så hyllorna blir tomma på vissa varor, OCH att många storstadsbor ofta finner det naturligt att trängas, inte så lämpligt i den situation som nu är då man skall hålla varann på lämpligt avstånd. Man får satsa på att handla mat tidiga söndagsmorgnar, då verkar ju de flesta sova. ;)

   Radera
 4. Har inte läst någon av dem men hört mycket om Toktanten! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är klart omtalad. :)

   Radera
 5. inte läst dessa, tack för tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod, Hon som vakar rekommenderas särskilt, mycket bra!

   Radera
 6. Hon som vakar har jag läst och gillat! Toktanten är jag nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Caroline Erikssons bok var verkligen bra!

   Radera
 7. Hon som vakar är ju bra men tänkte inte på den

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan inte tänka på allt.

   Radera
 8. Stadsrådet och döden är nog den enda jag inte läst. Toktanten finns i min trio också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar vara många som tänkte på Toktanten. ;)

   Radera
 9. Oj, en Balderson - det var länge sen! Undrar om jag läst den? Dina andra två vet jag säkert att jag inte läst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just den titeln av Balderson är nog den mest kända/lästa, så den har du nog läst.

   Radera
 10. är inte säker på om jag läst Balderson, men det tror jag inte. men de båda andra vet jag att jag inte läst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon som vakar kan jag rekommendera särskilt.

   Radera
 11. Säger som flera andra, nu har Toktanten dykt upp så många gånger att jag blir riktigt nyfiken! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det också förstås vara. ;)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).