torsdag 23 april 2020

"Flykten från Nordkorea - en mans kamp för överlevnad" av Masaji Ishikawa

Flykten från Nordkorea - en mans kamp för överlevnad av Masaji Ishikawa. Översättare: Lena Kamhed. Förlag: Lind & Co. Läste boken som bibliotekslån (inbunden). ISBN: 9789177798194
"Som trettonåring emigrerar Masaji Ishikawa med sin familj från Japan till Nordkorea. Hans pappa, som är korean, har lurats att flytta till det nya kommunistiska landet med löften om fint jobb, utbildning för sina barn och en hög position i samhället. Men deras tillvaro blir allt annat än utopisk.

I sina memoarer berättar Ishikawa uppriktigt om sin tumultartade uppväxt, de trettiosex hårda år han tillbringade i den totalitära regimens våld. Flykten från Nordkorea är en skakande sann historia om en människas obändiga kämparanda."
Så ofattbart detta med situationen i Nordkorea och hur människorna där har det, man försöker förstå genom att läsa böcker skrivna av de som lyckats fly från detta - rent ut sagt - helvete på jorden. Vilken galen värld vi lever i.

Masaji Ishikawas memoarer är omvälvande läsning, berördes så enormt starkt av denna livsskildring. Hur mycket klarar en människa uthärda egentligen? Hur kan det vara möjligt att det inte blir någon förändring vad gäller Nordkorea, all den idioti som förekommer i detta socialistiska skräckvälde? Ögonen svämmar över, gång på gång, det är så smärtsamt sorgligt så man blir alldeles mållös.
Så hur skall jag här på bloggen kunna skriva något om boken? Den har betygssatts av över 35.200 läsare på Goodreads och har genom dessa fått ett så ovanligt högt snittbetyg som 4.27/5. Bara detta säger väl en hel del om hur djupt berörda vi - oavsett nationalitet - blir av denna starka berättelse.

Vill så gärna veta hur Masaji Ishikawa har det idag, hur det gick sedan. Jag hoppas så innerligt att han får känna frid, trygghet och lycka i sitt (och familjens?) fortsatta liv i Japan.

Tidigare blogginlägg om boken finns här och här.

Betyg: 5/5Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).