fredag 10 april 2020

Långfredagsvistelse i Milliard City på Standard Island"Standard Island var en flytande ö som drevs med propellrar och Milliard City var öns huvudstad. Sitt namn hade staden fått genom att den var miljonärernas stad. En stad för en Gould, en Vanderbilt eller en Rotschild.
   En konstgjord ö. Idén var inte så egendomlig, den var fullt utförbar med dagens tekniska möjligheter. Men det var inte nog med det. Den måste också kunna flyta, och vara möjlig att navigera. Men de svårigheterna var inte oöverkomliga för ingenjörerna och arbetarna.
   Redan tidigare hade amerikanerna konstruerat en stor flytande plattform, med restauranger, hotell, teatrar, allt som turister kan kräva av en modern badort.
   Sedan tillverkade de en flyttbar ö, istället för den stationära flotten. Det tog fyra år att bygga den."

Sidan 47; Maskin-ön av Jules VerneVerne-pujici-42frontiSvårläst baksidestext p.g.a. bakgrunds-griller för denna svensköversatta utgåva från 1971 (troligen en mer förkortad version av originalet L'Île à hélice : Les Milliardaires ridicules):

"Maskin-ön är en strålande Jules Verne-roman som aldrig tidigare utgivits i Sverige. Berättelsen om Standard Island, en gigantisk konstgjord ö med en stad, skogar, parker och spårvagnslinjer som färdas runt i Stilla havet med 10.000 invånare, är en av Jules Vernes bästa och mest fantasieggande romaner."


Uttrycksfullt, humoristiskt och med rikligt av fina originalillustrationer!

Verkligen sanslöst märkligt att inte originalet nyöversatts och givits ut senare än just 1971, men kan faktiskt inte se att något sådant skett. Varför?

Maskin-ön hör till science fiction-genren med dystopisk udd i det av miljardärerna skapade låtsasutopiska. Kan nog känna att det är lite synd att Jules Vernes böcker fått stämpeln barn- och ungdomslitteratur, för det är ju så mycket mer än så. Intressant det skulle vara att få läsa böckerna i dess oförkortade originalutförande, nyöversatta... en tanke.

'Propeller Island' by Léon Benett 69


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).