lördag 4 april 2020

Veckans mening: Stjärnesnöfall och stjärnstoft


"Och överallt sågs nebulosor som mest påminde om flingor i ett stjärnesnöfall; och från zenit till nadir sträckte sig en väldig båge av fint stjärnstoft, det var Vintergatan, i vilken Solen inte räknas mer än som en stjärna av fjärde storleksordningen."

Veckans mening valdes utifrån att den upplevdes vacker, tycker det kan få vara en anledning.

Från jorden till månen (De la terre à la lune 1865, och uppföljaren - Månen runt Autour de la Lune 1870) av Jules Verne är, såsom jag läser den, uppdelad på två böcker tryckta 1972 med samma titel (förvirrande kanske).

Första delen fick leverera veckans mening föregående vecka här.

Lagom till den här lördagen har jag alltså kommit en bit på väg i andra delen, och därmed även en bit närmre månen. Befinner mig alltså för närvarande i den ut i rymden ivägskickade projektilen tillsammans med de fyra passagerarna Barbicane, Nicholl, Michael Ardan och hunden Diana (hunden Satellit gick tyvärr ett tragiskt öde till mötes).

Filmen A Trip to the Moon lär vara inspirerad av olika källor, men däribland inkluderas Vernes två böcker, och den filmen i teaterstil verkar ju lite lustig... eller vad man nu vill kalla det? Där får man följa några astronomers resa till månen medelst en projektil skjuten med kanon, utforskning av månytan, flykt från seleniter (månens invånare) och retur till jorden.

Le Voyage dans la lune

Hursomhelst ska filmen (patafysisk och antiimperialistisk satir, enligt forskarna) på sin tid ha varit internationellt populär.

En kolorerad version av den upptäcktes 1993.

Av A Trip to the Moon lär det väl vara bilden då projektilen landat i månens öga som är mest känd. Från det allra tidigaste skedet av science fiction-filmens historia måste det väl ändå räknas som?


Varje lördag presenterar bloggen Mina skrivna ord "Veckans mening". Avsikten är att lyfta fram en mening som fått oss att stanna upp och tänka till (humoristisk, allvarlig eller vadsomhelst). Deltagande meningar kan du denna gång finna här.10 kommentarer:

 1. Jag vill verkligen läsa mer av Verne och den här hamnar uppe i toppen på läslistan! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Andra boken var bättre än den första (vad gäller Från Jorden till månen).

   Radera
 2. Ja det var vackert! Liksom bilden. Har inte läst just den titeln, men tycker mycket om Verne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken har givits ut på nytt under senare tid (troligen är väl då båda böckerna med i den utgåvan, vet inte säkert).

   Radera
 3. Vacker, poetisk mening. Jag borde läsa Jules Verne. Läste lite som barn, men vet inte om det var förenklade böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, uppenbarligen har ju flera böcker av Verne givits ut i barnvänliga varianter. Från jorden till månen är otroligt faktaspäckad och till viss del satirisk i sitt innehåll, inte så anpassad för barn direkt. Dessutom väldigt steampunk ur vår tids perspektiv. ;)

   Radera
 4. Mycket vacker mening. Instämmer med Robert - jag borde läsa mer Jules Verne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra verklighetsflykt att läsa böcker av Jules Verne (enligt mig). Klart underhållande och intresseväckande texter för den som gillar populärvetenskap, här sett ur ett historiskt perspektiv.

   Radera
 5. Vilken vacker mening!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst! Lite "sense of wonder" över det hela kan man väl säga. :)

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).