torsdag 21 maj 2020

Helgfrågan: Det var en gång ...

Varje torsdag inför veckoslutet arrangerar Mias bokhörna Helgfrågan. Frågan är:

"Nämn en bok som du var tvungen att läsa i skolan, som du läst om i vuxen ålder och tyckt mycket mer om nu. Bonusfråga: Vad gör ni idag i det fina vädret?"

Ärligt talat vet jag inte om jag har något exempel på det. Antingen så minns jag inte, eller så upplevde jag det aldrig som något tvång när det var frågan om skönlitterära böcker. Låt tistlarna brinna! av Yaşar Kemal blev jag påmind om av en annan bokbloggare nyligen, läste den i mellanstadiet och kommer ihåg att jag tyckte om den. Har inte läst om, men borde kanske göra. Såhär såg den ut på den tiden:


Och såhär beskrivs den på goodreads:

"Ramen för denna bok är den intensivt spännande berättelsen om pojken Memed, som revolterar mot förtrycket i sin turkiska hemby. Han flyr upp i bergen och som stråtrövare sätter han skräck i jordägarna och blir älskad av det fattiga folket - en skildring med legendens skärpa av motsättningen mellan utsugare och utsugna på den anatoliska utbygden.

Yasar Kemals sällsynt dramatiska gestaltningsförmåga och rika språk har placerat honom i främsta ledet bland vår tids epiker."


Bonussvar: Försöker vara ute så mycket som möjligt. Bör ta itu med att skriva en bokrecension, men måste tänka färdigt lite först.Andras svar hittas här


6 kommentarer:

 1. Låt tistlarna brinna är jag osäker på om jag läst, men tror inte det. Någon gång ska en väl hinna läsa klassiker också. ;)

  SvaraRadera
 2. denna väntar fortfarande i min bokhylla, den "bra" böckerna handlar ofta om krig.

  SvaraRadera
 3. Jag har nog förträngt det mesta av det vi läste i skolan.

  SvaraRadera
 4. den har jag läst för många år sedan dock inte i skolan. och jag tyckte om den

  SvaraRadera
 5. Har ett par av hans böcker olästa i bokhyllan men inte just den där.

  SvaraRadera
 6. Den har jag aldrig hört talas om. Vara ute är bra.

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).