fredag 26 juni 2020

Fem en fredag: VärmeBloggen elisamatilda har ett bloggevent såhär på fredagarna, kallat "Fem en fredag". Grejen handlar om att svara på fem frågor på sin blogg och lämna kommentar med länk hos elisamatilda här.


Hur svalkar du dig helst i värmen?
Väljer helst skuggan. Tidig morgonpromenad (och då menar jag tidig) eller varm dusch (varm dusch svalkar bättre efteråt än kall). Allt tillstängt under varmaste timmar, öppet fönster på natten. Att i värsta fall sätta igång luftvärmepumpen på kyla inne under kvällen ett par timmar, kostar... men ibland står man verkligen inte ut! Tål värme dåligt, hund och katt gillar inte heller extrem sommarvärme. Jätteviktigt att ni tänker på era hundar nu i hettan, läs detta.

Vad för törstsläckare föredrar du?
Vatten i lagom mängd. Ibland med pressad citron i.


Förändras dina matvanor under sommaren?
Ja, till viss del. Blir oftare kall än varm mat. Inte så mycket kött (även om konsumtionen av sådant inte heller annars är så hög, p.g.a. kostnad och klimat). Använder mer mejeriprodukter (typ yoghurt, gräddfil och ost) under sommaren, tyvärr, lär ju inte vara så klimatsmart med sådant. Men jag menar... sill och färskpotatis med gräddfil och gräslök; kylskåpskall yoghurt med malen kanel; ost med krispiga rädisor; lättkokta nyskördade grönsaker med smör och salt; gräddstuvade skärbönor? Jag bara menar. Men visst, man borde använda ett minimum (att helt tänka bort det mjölkbönder producerar verkar dock konstigt, bara importerat konstgödsel för spannmålsodling, importerade växtprotein och vegetabiliska fetter o.s.v., hur smart kan det vara?). Vad är viktigare än hållbar utveckling? Mänsklig överlevnad på ett drägligt vis? Även i framtiden. Såvida vi inte hellre satsar på att försöka ta oss till en eventuellt beboelig planet i närheten av GJ887. Förstås.


Hur varmt är för varmt?
Allt över 20 grader. 15-18 grader är perfekt!

Vad är mest glädjande med värme?
På sommaren, bland annat: Att man kan sitta ute i skuggan och titta på svartvita flugsnapparen när den flyger fram och tillbaka för att mata ungarna i fågelholken. Eller, om man riktar blicken lite högre upp, tornseglarna som pilar fram uppe i det blå. Något jag inte saknar att se, ännu högre upp på sommarhimlen, är kondensstråken efter flygplan. Sen kom ju tanken att det måste vara rätt glädjande med all den solenergi som alstras via solceller i dessa soligt varma dagar, för de som nu har tillgång till solceller vill säga.Bildkälla: Pixabay


9 kommentarer:

 1. Skönt när det finns skugga att svalka sig i, lite ont om det hemmavid men hyfsat svalt inomhus, kan få korsdrag på ett bra sätt. Blev tidig morgonpromenad även här men inte supertidigt ;)

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. lättare gå ut innan man lägger sig...

   Radera
 3. Skugga är ett måste för mig, tål inte sol alls.

  SvaraRadera
 4. skugga under ett träd gillar jag. temperaturer över 25 grader är väldigt jobbigt. jag blir trött. visst äter en lättare på sommaren särskilt när det är så här varmt. sill, nypotatis och gräddfil är en favorit

  SvaraRadera
 5. Jeg er så enig med deg. Over 30 grader er aldeles for varmt.

  SvaraRadera
 6. Jag tror jag har funnit en själsfrände! Jag fixar inte hetta, mår illa, blir yr, hjärtat bultar och svetten lackar. Min jycke som jag bara haft några månader är tydligen likadan för han har nu visat att han inte tål värmen så bra, har kräkts galla idag och äter inte. Han har inte varit i bil o han har inte gått promenader de två senaste dagarna, bara till närmaste buskar för att göra ifrån sig. Men alla reagerar vi olika, både djur och människor. Försöker stå ut de sista två dagarna innan förhoppningsvis svalare temperatur är på gång. Det är väl inget fel på vår lagom-svenska sommar? Trevlig helg

  SvaraRadera
 7. Har förlagt min morgonpromenad, och den verkar inte vara SÅ tidig som din, till sen kväll i stället. Då är det beydligt behagligare att gå.

  SvaraRadera
 8. Tar också promenader tidigt nu, hunden behöver det :). Hon vaknar också lägligt runt 6:00 tiden vilket medför att det är något svalare för oss att vara ute på morgonpromenader då :).

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).