måndag 10 augusti 2020

Så, vem är Jisebel (Jezebel)?

John Liston Byam Shaw 003

En despotisk, dominant och grym härskarinna i judisk mytologi. En "mytologisk" person som kan ha varit(?) maka till kung Achav av Israel (mitten av 800-talet f.Kr).

Tänkte på denna personlighet nyligen när jag läste följande uttalande av Finlands tidigare president Tarja Halonen, som hon lär ha sagt i ett finskt pratprogram, enligt Ilta-Sanomat:

"Vår västra granne, Sverige, verkar inte ha klarat sig så bra, men de har män i spetsen"

Nu har jag visserligen inga invändningar mot att det kan vara på det viset vad gäller själva statsministern, då inget svenskt exempel finns ö.h.t. i det avseendet. Kanske utmärkt om så vore, låt oss få en kvinnlig statsminister (eller president). Men vad gäller ministrar i politiska toppen stämmer det verkligen inte. Har ju funnits kvinnliga ministrar som varit synnerligen inhumana och inte haft det minsta till övers för något slags människovärde, som inte känt några betänkligheter (inför ryggdunk och klapp på axeln med beröm) att snygga till siffror i statistiken för att dölja verkligheten där bakom. Något som säkert kan bli en avancerad uppgift att hemlighålla i längden. Så nej, håller inte med Tarja Halonen där. Har nog inte med kvinnligt och manligt att göra. Hänsynslösa rötägg (som tycks så förtjusta i hemlighetsmakeri och dubbelspel) finns bland alla människor.

Nåja, mytologins Jisebel skall hursomhelst omnämnas i Bibeln. Ska alltså även kolla upp: 

Första Kungaboken, kapitel 16, 18, 19 och 21
Andra Kungaboken, kapitel 9

Återkommer med ett blogginlägg när jag lärt känna den grymma damen bättre!Bette Davis passar säkert utmärkt i rollen som en slags Jezebel?


(Ett tidigare blogginlägg om ännu en hänsynslös personlighet: Så, vem var du Niccolò Machiavelli?)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).