tisdag 22 september 2020

Bokmärkt: Utopia för realisterDet handlar inte om någon helt ny bok detta, utgavs 2018 men blir inte mindre intressant för det. Vill verkligen läsa Utopia för realister : Hur medborgarlön, öppna gränser och 15 timmars arbetsvecka kan bli verklighet av Rutger Bregman. Vill helt klart veta mer om hur medborgarlön är tänkt att fungera. För:

JA! Ta bort alla möjliga sorters bidrag, ta bort a-kassan och den illa fungerande sjukförsäkringen (som numera verkar vara till för kriminella samt fuskare, istället för de som verkligen har rätt till den), ta bort försäkringskassan och arbetsförmedlingen som infiltrerats av kriminella. Gör en ordentlig folkräkning och inför istället medborgarlön! Då får även långtidssjukskrivna kvinnor (som med all rätt borde ha beviljats sjukpenning av Försäkringskassan, men blivit nekade det) något att leva av. Det är orimligt att det som idag blivit kutym att de med helt nedsatt arbetsförmåga skall bli av med allt, eller bli beroende av anhörigas ekonomiska hjälp. Ingen blir friskare av det, ingen kan återgå till arbete bättre av det. Det är precis tvärtom. Men förstå det någon gång!!!

Nyheterna idag: Kriminella protesterar. De vill ha mer hjälp, stöd och möjlighet till förändring. D.v.s. något som förnekas långtidssjukskrivna skötsamt laglydiga som plikttroget jobbat ett helt eller halvt liv, betalat skatt, betalat in till a-kassa (både då de arbetat och under sjukskrivning). Men trots massor av läkarintyg och annat som intygar om helt nedsatt arbetsförmåga nekas de både sjukpenning och sjukersättning från Försäkringskassan. Om de äger den bostad de bor i har de heller inte rätt till s.k. försörjningsbidrag, som egentligen inte alls är avsett för sjukskrivna! Blir de p.g.a. sjukdomen utan jobb har de heller inte rätt till a-kassa, eftersom de är sjukskrivna och har varit sjukskrivna under längre tid än vad som beviljar dem att få ta del av a-kassa. Summan av kardemumman är att dessa sjukskrivna (som ofta är kvinnor, som ofta har arbetat inom en alltmer slimmad vård- och omsorg, som oftast blivit sjuka p.g.a. stressutlösta sjukdomar, stress och press som uppstått inom dessa yrkesområden) förväntas leva på just ingenting, utan hopp och med en under dessa omständigheter alltmer förvärrad sjukdom. S-finansministerns budget menades komma alla till del, utom de med allra högst inkomst och förmögenhet... men det där stämmer inte! Inte ett öre kommer dessa sjukskrivna kvinnor till del, inte ett enda öre. Den gruppen har utraderats, den finns inte, fast den finns. Hur länge ska deras besparingar räcka, ingen kan ju leva på luft, inte ens kvinnor med helt nedsatt arbetsförmåga p.g.a. sjukdom och handikapp. Och tro inte att de inte vill annat än arbeta om det bara gick! För den viljan är nog hos de allra flesta av dessa starkare än hos de allra friskaste och fullt arbetsföra. Vad förväntar sig Vår store ledare och landsfader Mäster Stefan? Ett stort tack, eller?

Boken om medborgarlön är nu uppsatt på min minneslista på biblioteket!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).