onsdag 23 september 2020

"Flickan från Terra" av Cornelia Johansson

Flickan från Terra av Cornelia Johansson. ISBN: 9789188861399 (häftad). Fafner förlag (mer information finns på bokförlaget här). Recensionsexemplar.


Rymdarkeologen Priya med team hittar vid en utgrävning koordinaterna till människans urhemsplanet Terra, Priya kan därmed bli den första människa som besöker planeten efter sanslösa 50000 år. Men allt går inte såsom det är tänkt, och på planeten upptäcks något helt oväntat, en helt mänsklig flicka.

Debutroman och science fiction - alltid spännande att ta itu med. Såhär tyckte jag, fördelat på plus och minus, börjar med plus.

Plus: Till grunden en lätt humoristisk och tempofylld händelseutveckling med färgstarka karaktärer, spännande mysterier och stor dramatik. Författaren har absolut en helt egen stil. Upplever att det lagts ned generöst med tid för en god research, bitvis blir det riktigt avancerat (kanske lite väl kompakt). Den värld som byggts upp med unionsplaneter (ett slags makro-EU), och allt vad det innebär, var riktigt påhittigt konstruerat. Vill förstås helst nämna det där med hur utvecklingen lett fram till att jobb försvunnit, något som orsakat enorma klasskillnader. Minoriteten har lagt beslag på resurserna och majoriteten är arbetslösa fattiga. Hur har man sen kommit tillrätta med detta tillstånd på de planeter som tillhör Unionen tror ni? Och varför tycker jag så mycket om fantastik? Fantastiken ger perspektiv, passerar hinder, tar bort sånt som begränsar, sitter inte fast i gamla invanda tankemönster, inger kanske t.o.m. framtidshopp. Att våga drömma om en bättre värld. Att få tänka lite bredare än vår snäva verklighet. Vill inte avslöja för mycket, men jag gillar unionsplaneternas taktik! Unionen tycks ha kommit tillrätta med nya problem genom nya lösningar istället för gamla lösningar som både är illa fungerande och kräver ohållbara lögner. Tänk om förändringsviljan var större även i verkligheten, det går ju liksom inte att skjuta allt på framtiden eller "backa bandet", för ingenting är eller kommer någonsin att bli som förut. Nu blev det förstås en utvikning, men för mig betyder romaner som leder till utvik ett klart plus.❤

Minus: Det är något med språket som stör, men kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Texten ingav mig ett visst motstånd, vilket kan ha berott på flera saker: Dess kompakthet, något för långa kapitel, för stort person-/varelse-galleri, för många och detaljerat invecklade varelsebeskrivningar (eller vad man nu skall kalla det), att jag personligen inte alltid föredrar den här typen av science fiction som kallas "rymdopera", att jag kanske skulle ha uppskattat den här romanen bättre som yngre (skulle satsa på att den här boken funkar bäst för en ålder som ligger på 13+). Hursomhelst fanns det alltså till viss del sådant som gjorde att läsflytet inte blev det bästa och att intresset inte riktigt hölls uppe rakt igenom, kände mig inte helt engagerad av handlingen, vilket säkert kan bero på sådant jag nämnt ovan.

Sammanfattningsvis ett läsvärt rafflande science fiction-äventyr som är ganska spännande, småroligt och ibland även tänkvärt. Dessutom ett oerhört snyggt bokomslag måste jag tillägga! Var dock i mitt tycke ganska krävande att läsa, mycket p.g.a. den kompakta texten, det stora och varierade persongalleriet, alla ovanliga namn, arter och särdrag. Men som sagt, både plus och minus.

Tidigare blogginlägg om boken finns här.

Betyg: 3/5


1 kommentar:

  1. Tyckte layouten av boken var hemsk. Texten var ända ut i marginalerna och kapitlen var evighetslånga utan ett enda nytt stycke. Bara det förstör läsflytet, tycker jag. Historien i sig var fantastisk, men ja, väldigt många olika varelser och väldigt detaljerade beskrivningar av dem.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).