torsdag 3 september 2020

Länkningar

Alla har väl märkt att Adlibris och Bokus tagit bort länkningen till våra bokbloggar via Twingly Blog Ping?
Detta kom mig att tänka på länkskatt. Har någon en aning om hur EUs länkskatt kommer att fungera? Kommer den att drabba även oss hobbybloggare som inte tjänar något på våra skriverier? Hur i all sin dagar skulle en sån kontrollapparat se ut? Många som fritidsbloggar är ju helt anonyma! Om jag tidigare i inlägg på min blogg (som jag verkligen inte tjänar ett dugg på) länkat till artiklar i nyhetspress (dn, svd, kvällstidningar, etc.) eller annan nyhetsmedia (typ svt), d.v.s. sådan press och media som uppbär mediestöd, kan jag då komma att få betala skatt för dessa länkningar retroaktivt, p.g.a. att Sverige tillämpar EUs länkskatt? 

Har börjat söka igenom alla inlägg här på bloggen för att ta bort den typen av länkningar till sådana medier. Inte en helt lätt uppgift. Det är länkningen med text (t.ex. artikelns rubrik) som är upphovsrättsskyddad och därmed innebär länkskatt, inte länkadressen (om hela adressen skrivs ut och man ej länkar den till artikeln så ska det vara okej, eller?). Och jag tror att det endast är länkningar till de medier med mediestöd som kommer att omfattas av länkskatten. Vet alltså inte säkert vad gäller det heller. Att länka boktitlar till nätbokhandel kommer nog inte att vara otillåtet? Kan jag inte tänka mig.

Om jag fattat korrekt så har det som tidigare kallats presstöd ersatts av just mediestöd, då det numera även omfattar nätpublikationer (så ja, ganska tänkvärt!) fr.o.m. år 2019. Likväl handlar det ju fortfarande om ett slags ekonomiskt bidrag från staten till dessa större tidningar och public service i form av radio (SR) och tv (SVT). Kanske är tanken att detta stöd helt eller delvis ska finansieras av länkskatten? Vad är det vi har framför oss? Tycker mig spekulera alltmer vilset än ha verklig koll på vad som komma skall. Känns inte bra. Politikerna verkar så ofta säga: "Känner mig trygg med" ditten och datten. Okej, så bra för dom då.

Image by Arek Socha from PixabayLägg till bildtext


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).