söndag 6 september 2020

"Profetians Tid" av John Fredrik Hansson

Profetians tid av J.F Hansson. Förlag: Kräm Kommunikation. Köplänkar: Bokus | Adlibris | Cdon | Akademibokhandeln. Läste boken som recensionsexemplar (pocket). ISBN: 9789198314533


"Spänn fast och förbered er på ett storslaget äventyr i högt tempo! 
Världen är i kaos efter attentatet i Malmö. Lina Hultberg har utsetts som ansvarig för den kommande utredningen och hon befarar det värsta när det gäller Marcus och Maria. Snart befinner hon sig i ett inferno av händelser där fienden hela tiden tycks byta skepnad.
Kommissarie Bartoli i Rom utreder två mord med ockult bakgrund. När fallet tar oanade vägar hinner det förflutna ikapp honom och en gammal utredning blir återigen aktuell.
Carl-Henric von Wolterup kommer över en gammal bibel som ser ut att kunna leda honom till hemligheten. Ska han lyckas knäcka koden så att den uråldriga profetian om Verkställaren slår in? Har man tolkat profetian rätt? Vad är egentligen sanningen?

Profetians Tid är den sista delen i Blodsbandskrönikan. Författaren har hämtat inspiration från historiska och nutida verkliga händelser som vävts samman till en spännande berättelse i högt tempo."


Sista delen i thrillertrilogin Blodsbandskrönikan rundar av på ett stilfullt sätt med full fart och spänning från början till slut. En hel del som tidigare nämnts i mina recensioner för första delen Osynlig makt och andra delen Symbolens skugga gäller även för Profetians tid. Denna trilogi tycker jag bör läsas i sin helhet för rätt behållning.

Förutom att boken kanske hade mått bra av att kortas ner en aning, så tappade jag aldrig intresset. Hade precis innan avslutat en roman som till viss del handlade om samma verkliga händelser, organisationer och spekulationer som i Profetians tid. Ett lustigt sammanträffande som bidrog till att jag redan hade kollat upp vissa bakgrundsfakta innan (t.ex. om Saudiaffären, Propaganda Due, Operation Stay-behind, m.m.). För visst är det så! Man blir nyfiken på själva verklighetsbakgrunden till fiktionens påhitt. Helt uppenbart bärs hela trilogin upp med god research i botten, många spännande historiska skeenden (som går långt tillbaka i tiden!) smygs in i handlingens helhet på ett riktigt listigt sätt. I Profetians tid knyts sen allt ihop snyggt och elegant, med liv och lust, ur olika tidsperspektiv. Mycket underhållande! Det blir så tydligt ibland att författaren låter sig ryckas med av sin egen entusiasm, och då blir jag faktiskt lite full i skratt. Klar fördel när man märker att en författare haft roligt i sitt skrivande, trots att det med all säkerhet ligger ett oerhört påfrestande och tidskrävande arbete bakom en roman som denna.

Karaktärerna som vi lärt känna sedan tidigare böcker får vi följa även här. Med våra sympatier och antipatier. Kommissarie Bartoli med samarbetande kollegor i Rom gav också historien en skjuts. Miljöbeskrivningarna kändes mycket skickligare framställda i den här romanen än de tidigare, en klar förbättring som förhöjde läsupplevelsen ytterligare.

Så i sin helhet ett riktigt bra avslut på en thrillertrilogi jag varmt kan rekommendera, till såväl historiskt intresserade som läsare av spänningsromaner i allmänhet. Sen vill jag även nämna detta: Är man det minsta samhällsintresserad kan man nog inte ha missat att vi lever i en tid då konspirationsteorier sprids som aldrig förr (såklart ny teknologi är en stor del i det, liksom att många söker förutsägelser om framtiden på alla upptänkliga sätt). Kan väl vara en bra idé att fundera lite extra kring vilka problem det kan föra med sig om alltfler börjar tro på en världsomspännande sammansvärjning, en osynlig makt som styr allt som sker i alla möjliga och omöjliga sorters sammanhang. Varför inte väcka intresset för att problematisera konspirationsteorier via en spännande, symbolfylld och fantasieggande romanserie som Blodsbandskrönikan?

Tidigare blogginlägg om boken finns här och här.

Betyg: 4/5


1 kommentar:

  1. Tack Åsa för din fina recension. Jag blev så glad och det gläder mig att du har gillat böckerna. Ta hand om dig så hörs vi längre fram. Soliga hösthälsningar //JFH.

    SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).