söndag 27 september 2020

Tar bara upp en enda nyhet denna söndag

En koll i nyhetsflödet kan göra en smått mörkrädd. Icke-fiktiv rysare.

Läskigt var det t.ex. att läsa om hur personal på svenska myndigheter blev hotade (https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hot-sa-vanligt-att-manga-vill-byta-jobb).

Man fick en första hint om att det kunde vara så genom något som nämndes i förbigående under SVTs Agenda, söndagen den 13 september. Skrev tidigare om det på bloggen här. Efter det hade jag ju en del funderingar kring om det var kriminella som hotade för att berika sig själva. Att detta kunde vara orsaken till att så många sjukskrivna fått avslag på ansökan om sjukpenning under senare år. Men tydligen skall hoten i de flesta fall komma från "helt vanliga människor". Hur man nu kan tycka så, i min värld är någon som hotar en annan människa just kriminell och knappast vanlig. Men vad vet jag. Bra hursomhelst att sånt där kommer fram. 

Tycker det är ganska konstigt att dessa "helt vanliga människor" går sådär hårt åt myndighetspersonal, egentligen borde de ju ställa politikerna mot väggen. Såklart inte hota enskilda individer, utan ifrågasätta systemfel, för sådana finns det gott om vad gäller Försäkringskassan i varje fall. Ser det som en politisk ovilja att ta tag i problemen som ligger bakom detta (ja, även de här problemen, finns många nu). 

Människor som utför direktiv som kommer uppifrån, utan att bry sig om utifall det är rätt eller fel, har alltid funnits. Det är de som ger direktiven, d.v.s. de som har den övergripande makten, det regerande politiska partiet, det är detta som ska kritiseras när något inte fungerar som det ska. Hoppas att varje "vanlig" (ofta rädd, ofta förtvivlad, ofta ledsen, ofta med en känsla av utsatthet i en försvagad livssituation) människa som behandlas uselt av Försäkringskassan förstår en sån sak. Hot mot enskilda handläggare på Försäkringskassan leder knappast till någon nödvändig konstruktiv förändring.

Oppositionen är tyvärr märkligt tyst vad gäller det här (varför vet jag ej), Vänsterpartiet har lyft frågan då och då, men går i Socialdemokraternas ledband och brukar snällt foga sig. Och på den vägen är det. Inget görs. Hopplöst flegmatiskt. Tänker ofta på Jules Vernes Dr Ox's experiment i såna här sammanhang. I Quiquendone slår stadens borgmästare van Tricasse fast att: "The man who dies without ever having decided upon anything in his life has very nearly attained to perfection."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).