onsdag 9 september 2020

Teorier i tiden

Den här hade jag helt missat!


Månlandningen och andra konspirationsteorier

Allt om Historia


"I dag drar de flesta av oss på smilbanden åt tidigare generationers tro på häxor och troll. Vi tycker att vi är upplysta människor som har lämnat skrock och vidskepelse bakom oss. Men sanningen är inte så enkel. Där tron på häxor och troll en gång i tiden härskade, har konspirationsteorierna i många fall tagit över. Undersökningar har bland annat visat att ungefär hälften av den amerikanska befolkningen tror på minst en konspirationsteori. De flesta av konspirationsteorierna kan avfärdas som rent nonsens. Men som en vetenskapshistoriker säger i ett av kapitlen: dessa galna teorier gör att vi fokuserar mindre på verkliga konspirationer.

I denna bok granskar vi konspirationsteorier med kritiska ögon och presenterar fakta och motargument som ofta glöms bort när folk tror sig se en sammansvärjning."


Gavs ut som e-bok i somras och som inbunden bok i början av året. Väldigt viktigt att känna till konspirationsteorier och konspirationsteoretiskt tänkande. Hur det används och hur det manipulerar.

Läs också detta på DN Kultur: https://www.dn.se/kultur/peter-pomerantsev-darfor-ar-trump-och-putin-beroende-av-sina-konspirationsteorier/ - Peter Pomerantsev om varför politiker använder sig av konspirationsteorier för att stärka sin makt. Lång text, men utmärkt skrivet!

Andra boktips i sammanhanget:

Det här är inte propaganda: kriget om sanningen av Peter Pomerantsev

Allt är en konspiration: En resa genom underlandet av Kent Werne

Otroligt bra böcker, läs!😊


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).