tisdag 8 september 2020

Tisdagstrion: Böcker jag ser fram emot att läsa under hösten

Tisdagstrion arrangeras med nytt fokus varje vecka av bokbloggen Ugglan & Boken

Från diverse vatten förra veckan skall det idag handla om "böcker jag ser fram emot att läsa under hösten". Antar att den årstiden på sätt och vis redan är här, så dessa ser jag fram emot att börja läsa så snart som möjligt:


Genom dina ögon, Peter Høeg. Tre barn i början av 60-talet får bli en första trio i trion. Peter, Lisa och Simon inser att de kan ta sig in i varandras drömmar och påverka verkligheten, ändra på händelser i det förflutna och framtiden. En oerhörd makt. Den här romanen är jag riktigt nyfiken på. Läser alltför lite av danska författare, blev påmind om det nu senast genom bloggens EU-tema.

Mitt hat får ni inte, Antoine Leiris. Frankrike har verkligen drabbats hårt av terrorattentat: Attentatet i Nice juli 2016, attentatet mot Charlie Hebdo i Paris januari 2015 och terrordåden i Paris november samma år. Mitt hat får ni inte berör det sistnämnda, då en grupp islamistiska terrorister bland annat gick in i konsertlokalen Bataclan och kallblodigt mördade 90 personer (300 blev även skadade på samma plats). Totalt lär 129 människor ha mördats denna fredagskväll i november 2015. Vid terrordåd läggs oftast störst fokus på terroristerna. Offren och deras anhöriga blir bara en anonym massa som faller i glömska. Antoine Leiris miste sin hustru och blev ensam kvar med deras sjutton månaders gamla son. Måndagen efter terrordåden kom orden till honom.

 ... "Så nej, jag tänker inte ge er gåvan att hata er. det har ni visserligen strävat efter, men att svara på hat med vrede skulle vara att ge efter för samma okunnighet som gjort er till det ni är. Ni vill att jag ska vara rädd, att jag ska betrakta mina medmänniskor med misstänksam blick, att jag ska offra min frihet för min säkerhet. Game over. Try again." ... 

Han vägrade ge terroristerna sitt hat, men han gav dem ingen förlåtelse. Offren och deras anhöriga i den här sortens hemska terrorattentat får inte falla i glömska. Så mycket sorg och vanmakt. Ska jag vara ärlig både startade jag och läste så gott som ut boken (110 sidor) igår kväll. Började ju skriva det här blogginlägget som utkast ett par dagar tidigare. (Även denna bok blev ett tips till mig själv via nämnda EU-tema.)

 ... "Ibland faller murarna. Utan något dunder och brak. Bakom »Kom nu, det är mellanmål« märker Melvin en återhållen snyftning. Mitt hjärta slår fort. Han vet att pappa inte mår bra. Han ser det vidöppna gapet i våra liv. Ett osynligt monster kommer upp ur det och vill dra ner oss. Vi gråter. Så sakteliga sluter sig gapet igen. Vi är alltid här. Dirigenten och solisten. Vår lilla föreställning upprepar sig varje dag i det oändliga." ... 

Rötmånad, Johanna Glembo. De infekterade övertar världen och blir till den värsta mardröm mänskligheten ställts inför. Vad händer? Vilka blir vi när katastrofen kommer? Ser verkligen fram emot att läsa denna roman nu i höst. Naturligtvis snappades boktipset upp via det eminenta bokförlaget Swedish Zombie.


Fler tisdagstrion finns här


15 kommentarer:

 1. Ett tag läste jag allt av Peter Hoeg, men de senaste har jag av någon anledning missat. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. tre nya titlar, tack för tips.

  SvaraRadera
 3. Rötmånad låter intressant 😁 Även Mitt hat får ni inte lockar en aning.

  SvaraRadera
 4. Peter Höegs bok blir jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 5. Peter Høeg är en författare jag läste mycket av förr, och jag får ju säga att den här låter intressant. Kanske dags att förnya bekantskapen.

  SvaraRadera
 6. Genom dina ögon låter lite spännande.

  SvaraRadera
 7. Bra att du påminde mig om Peter Hoeg, han är intressant.

  SvaraRadera
 8. Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

  SvaraRadera
 9. Rötmånad låter spännande!

  SvaraRadera
 10. Peter Høeg är ingen av mina favoriter. skillnaden är väl hårfin mellan att hata och inte förlåta?

  SvaraRadera
 11. Kände inte till böckerna så tack för tipsen.

  SvaraRadera
 12. Tack för tre intressanta tips!

  SvaraRadera
 13. Tack för intressanta tips!

  SvaraRadera
 14. Annorlunda böcker. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
 15. Intressanta titlar. Rötmånad låter som en handling i ropet, samtidsskildring nästan fast det väl är något slags skräckdystopi? Tack för tipsen!

  SvaraRadera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).