lördag 17 oktober 2020

Bokmärkt och lästips!

Bokmärkt 1: AI, robotar och föreställningar om morgondagens arbetsliv, Daniel Bodén & Michael Godhe (red.)

Utgivningsdatum var den 15 maj 2020.

Beskrivning:

"Robotisering och utvecklingen av artificiell intelligens, AI, upptar en central plats i debatten om framtidens samhälle. Den tekniska förändringen kommer att påverka våra vardagsliv alltifrån hur fabriksgolvet organiseras till hur vi interagerar på internet. Prognoserna om framtiden lyfts ständigt fram i media, men är de egentligen rimliga?

AI, robotar och föreställningar om morgondagens arbetsliv studerar en grupp forskare idéer och föreställningar kring automationen, såväl historiskt som i ljuset av dagens diskussioner om artificiell intelligens. Hur tänker vi och pratar om den tekniska utvecklingen? Den kommer att ingripa i våra liv på olika nivåer, men har vi möjlighet att välja en framtid utan AI? I framtiden kan antalet arbetstillfällen komma att minska vilket möjligen innebär en utveckling mot större ekonomiska och sociala klyftor. Men kanske ger skiftet istället möjligheter att arbeta mindre och dela på jobben? Författarna kommer från olika humanvetenskapliga discipliner och belyser diskussionen om AI i alla dess skepnader. De utforskar hur samtalet förs i dagspress och på arbetsplatser, men också hur det uttrycks i konst och språk."


Missa heller inte romanen Fermis filter : en anledning att finnas av Alfred Ruth. En riktigt bra bok! Men när kommer fortsättningen?!


Bokmärkt 2: Coronateserna : 52 teser om krisen och hur vi startar om samhället, Rasmus Landström

Utgivningsdatum var den 19 augusti 2020

Beskrivning:

"Coronakrisen har blottlagt Sveriges brister. De redan utsatta har blivit mer utsatta, inte minst de med otrygga anställningar. Vad behövs nu?

I en personlig essä rör sig ­journalisten Rasmus Landström mellan vardagens överraskande lockdown-lycka och ilska över den kvartalsreformism som inte vågar drömma om ett jämlikt samhälle. I Coronateserna visar han att vänstern har fel i att djärva reformer är förbehållna goda och gångna tider."Öppenhet, framtidshopp och optimistiska visioner. Sånt finns, även om man får leta lite efter det. Vågar vi drömma om en positiv utveckling, en mer human och jämlik framtid? Hoppas det! 


Övrigt lästips!: Passa på, upplåst DN (för nya läsare) fram till till USA-valet den 3 november (avslutas automatiskt); https://www.dn.se/sverige/dn-laser-upp-sajten-for-nya-lasare-till-usa-valet/


2 kommentarer:

 1. min far var robot på Volvo, idag målar robotar bilar, men minfar hann förstöra hälsan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så var det för många i såna situationer. Ett perspektiv vi bör ha med oss.
   Varifrån kommer vi? Var är vi? Vart är vi på väg?
   Bra frågor att ställa. För nej, vi är ju inga robotar som kan lämnas till skroten när vi blivit för uttjänta och trasiga för att utföra vår arbetsuppgift. För den som blir sjuk av jobbet idag väntar i många fall fattigdom och hemlöshet p.g.a. ett "trygghetssystem" i sönderfall. De massiva protesterna uteblir, och jag undrar hur det kunde bli såhär? Fortsätter försöka finna svar.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).