fredag 23 oktober 2020

Samtids- och framtidsspaning: Bokbloggstankar om 2020-talet

Har intresset för bokbloggande avtagit?

Har intresset för bokbloggar - från förlagen, författarna, bokbranschen i övrigt, samt såklart bokintresserade i allmänhet - minskat?

Har medelåldern för aktiva bokbloggare blivit högre?

Fyller bokbloggarna någon funktion för att förstärka uppmärksamheten kring böcker och att inspirera till/främja läsande?

Hur får man uppmärksamhet kring sin bokblogg på 2020-talet, om det nu är det man vill?


Några tankar i övrigt kring detta med bokbloggande här och nu. Någon som vågar sig på en framtidsspaning?:


Regelbunden och tät uppdatering kan nog aldrig bli fel.

Lagom mycket med text (kanske kortare inlägg, än alltför långa, blir mer gångbart?) och bild (för många bilder kan säkert också inverka störande?). Troligen även fortsättningsvis viktigt att ibland ha med egentagna bilder.

Syfte och fokus, inriktning på vissa genrer, individuell utformning? Gärna! Ständigt glad och positiv attityd, även om den är påklistrad och tilltvingad? Nej, tror inte det funkar! Vissa typer av inlägg speciella veckodagar? Hoppas verkligen inte deltagandet i veckoutmaningar avtar, dessa är ju en stor anledning till att bokbloggande är så roligt! Kontakten med andra bokintresserade.

Länkningar till andra bloggar (tycker det blivit svårare att hitta andra bokbloggares recensioner sedan nätbokhandlarna tog bort våra länkningar) borde väl vara en viktig sak även i ett framtida bloggande? Bra att försöka länka till andras bokbloggar i andra sammanhang också (blogglistor o.s.v.), ju fler aktiva bloggare (med bokintresse) vi blir och i skiftande åldrar, desto bättre. Länkningar i övrigt får man kanske se upp med i framtiden (såväl som citerade texter)? Har fortfarande inte fått kläm på det där med EUs s.k. länkskatt, hur det kommer att bli, hur något sådant skall kunna fungera.

Att läsa andras blogginlägg och skriva kommentarer lär heller aldrig bli mindre viktigt. Man vill ju gärna skriva något hyfsat genomtänkt, men bättre något litet och snällt än inget alls. Väldigt fin stämning i bokbloggarsfären, det borde väl kunna bestå och hävdas? Kan inte tro något annat. Att läsa böcker är som att gå på "empatigym". Så har du inte startat en bokblogg, gör det!

Bloggnätverk finns. Om dessa kommer att finnas kvar kan jag inte sia om. Den här bloggen har lagts till i: Blogghubb, Bokboggar.se, Bokbloggar.nu, Bloggfeed, Bokfeed, Bloglovin'... men Bloggportalen.se verkar ha trillat bort, får försöka kolla upp vad som hänt. Har dålig koll på hur aktiva dessa nätverk är. Webbplatscommunities som Goodreads (uppköpt av techjätten Amazon år 2013) och Boktipset (ägs av Adlibris AB) borde väl antagligen kunna bestå? Bra komplement.

Visserligen tror jag att sociala medier som Facebook, Instagram och Twitter inte överlever (såklart kan jag ha otroligt fel!) p.g.a. att de kan komma att utgöra ett alltför stort hot mot demokratin. Något annat lär säkert komma i dess ställe, då de eventuellt upphör (innan dess vore det nog bra om vissa viktiga Facebookgrupper blev ideella föreningar kanske?). Men än så länge för dig med en blogg-URL som inte är portad på Facebook (min URL är det alltjämt, och fråga mig fortfarande inte varför, för jag har verkligen ingen aning), skaffa en Facebook-sida för bokbloggen och dela dina blogginlägg där om du just startat blogg och vill synas, få fler besök. Du som har smartphone har säkert nytta även av ett Instagram-konto för bloggen (kan inte veta hur bra det är, det verkar som fler yngre gått över från att skriva recensioner på blogg till att skriva recensioner på Instagram, men varför ersätta det ena med det andra, går väl bra att ha båda?). Bokbloggsaktivitet via Twitter har jag ingen susning om hur det varken eventuellt är eller kan bli.


Svårt att sia om framtiden. Oavsett vad det handlar om.

Oj, har ni orkat läsa ända hit?!👍

Image by GimpWorkshop from Pixabay2 kommentarer:

  1. Jag kan tycka att för många bilder är störande, särskilt om jag läser på en liten mobilskärm. Jag har skrivit en lång replik som jag postar imorgon bitti. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt roligt att läsa ditt tyck och tänk ( https://bokdivisionen.wordpress.com/2020/10/24/bokbloggstankar-om-2020-talet/ ). Själv har jag ju ingen mobil... Rena Flintstone, jag vet! Men detta faktum gör ju att jag inte kan hänga med i sådant som rör Instagram (och mycket annat), förstår dock att det är en plattform som växt till sig rejält, ersatt bloggar en aning?

      Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).