onsdag 14 oktober 2020

USA! USA! USA!JA! Det är mycket USA just nu. Inte mig emot, är nog ganska pro-american. Hellre det än pro en diktatur som Kina. Kinas ökade inflytande och risken för att de skulle kunna bli ett världsledande land vore rena mardrömmen. Enligt mig. Orwellskt. Jag undrar... är en orwellsk värld på väg att skapas? Går det att motarbeta? Ett fritt och öppet samhälle är väl något viktigt att försvara (trots att coronaviruset möjligen försvårar det)? En mer hänsynslös kontroll (medelst övervakning, propaganda, desinformation, undanhållande av sanningen, historieförfalskning, m.m.) kanske inte kommer direkt, utan mer smygande?

 

Hursomhelst, snart dags att lämna tillbaka Supermakten - Vad varje svensk bör veta om USA (av Sanna Torén Björling & Frida Stranne) till biblioteket. Så vi tar oss en extra titt i den tillsammans med en sockerchock à la american way (smakrikt, onyttigt och tillsatsstint), förutom just den lilla storleken på shake och muffins då kanske.😄


Och jo, absolut, du kommer att förstå landet och folket bättre genom att läsa den här boken. Jämförelserna med Sverige haltar dock ibland. Författarna verkar t.ex. ha en föråldrad bild av svenskt välfärdssystem, fungerar ju inte alls såsom det tidigare gjort, är trasigt och illa fungerande numera (har till slut insett att individer själva måste drabbas för att verkligen begripa det). Så en del försköning av Sverige kan jag nog tycka. Väldigt underhållande var det att läsa del 4: "Världens ytligaste land?". Folkliga sociala och kulturella skillnader är väldigt spännande och underhållande att läsa om, inte sant? Nyfikenheten hur folk i andra länder lever upphör visst aldrig. Likheter och olikheter, kul att jämföra!

Håller Sverige på att amerikaniseras hastigt? Vi har ju inte samma grundbultar som USA haft, hur blir det då här om den vägen är tänkt att gå fullt ut på kortare tid och med helt annan bakgrund?

Som vanligt med bra böcker så ger de både svar och ger upphov till många nya frågor.

Stiligt kollage på bokens omslag måste jag även tillägga! (Dekalen "Honk all you want - I'm deaf"... den borde jag nog ha på min bil numera - sorgligt men dessvärre mer bokstavligt sant)

Supermakten var helt klart riktigt bra! Läs den!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).