söndag 29 november 2020

Första advent: H.C. Andersen, doftminnen och förändrad naturSå blev det då första Advent och dags för första Novellix-novellen + Nabo-te från presentlådan Stunder i Advent. Doften kommer från kryddnejlika och apelsin i teet. Riktigt gott! Kommer att räcka till många koppar (är sparsam).


Javisst är det så. "Julen är en doft". Doften av ett pepparkaksbak, gran, apelsin... vilken är din favorit?

Pepparkaksälgen till teet Doftminnen är det närmsta en älg jag kommit detta år. Har inte sett en endaste älg i skogen... inte ens spår eller spillning efter älg. Hur kan det komma sig? Den här helgen (+fredagen) lär det vara vildsvinsjakt runtom i vår kommun. För såna djur finns hur mycket brutala "spår" som helst efter. Tiderna förändras. Så jag håller mig undan från skogspromenader för tillfället, läser danska H.C. Andersens rara saga om den lilla Granen som hade alldeles för bråttom. Skriver några rader om den i morgon. Novellen påminde om Clarissa Pinkola Estés Det som aldrig kan dö (tidigare nämnd på bloggen här) i Den trofaste trädgårdsmästaren (The Faithful Gardener: A Wise Tale About That Which Can Never Die). En riktigt fin liten bok, läs även den!

" – Vart ska de? frågade granen. De är inte större än jag! Det var till och med ett som var mycket mindre. Varför fick de behålla alla sina grenar? Vart far de?
 – Det vet vi! Det vet vi! kvittrade gråsparvarna. Nere i staden har vi kikat in genom rutorna, vi vet vart de åkte. Ack, de har kommit till den största glans och härlighet som kan tänkas! Vi har kikat in genom fönstren och sett att de har planterats mitt i det varma rummet och prytts med de vackraste saker, både förgyllda äpplen, pepparkakor, leksaker och många hundra ljus.
 – Och sedan? frågade granen och skälvde i alla grenar. Och sedan? Vad händer sedan?"

Sid. 6; Granen H.C. Andersen (En novell från Novellix nr 163)

Gråsparven har i varje fall blivit betydligt mindre vanlig p.g.a. minskad jordbruksareal under slutet av 1900-talet och fram till idag. Det är ju bekräftat. Har inte sett någon gråsparv på väldigt länge känns det som... var ju den vanligaste småfågeln förut. Allt förändras alltså - fågel, fisk och mittemellan - gäller inte bara för små otåliga granar i sagorna. Bråttom, bråttom, det ska gå snabbare än snabbt i utförsbacken, ju fortare kommer vi fram till tipping point. (Nu var jag ironisk, ber om ursäkt)


Trevlig 1:a Advent!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).