onsdag 25 november 2020

Resa i tid och rum: Husvilla betraktelser en natt i London

..."och på ett ögonblick var jag uppe på Westminister Bridge där jag undfägnade mina husvilla ögon med åsynen av det brittiska parlamentet – en fulländad byggnad och en häpnadsväckande institution, jag vet, och föremål för alla omgivande nationers och kommande tidevarvs beundran, utan tvekan, men kanske behöver denna inrättning då och då få sig ett par nålstick för att den ska sköta sitt arbete ordentligt."

"Charles Dickens, finns det något författarskap mer förknippat med London än hans? Under en period tog Dickens, plågad av sömnlöshet, sig an staden nattetid. Natt i London är hans betraktelser av stadens byggnader och torg, dess skrymslen och vrår, där de husvilla stryker omkring i desperat jakt på sällskap under de många långa timmarna precis innan gryning."


Vandra Londons gator med Dickens, som inte blundade för det fattiga, trasiga och osynliggjorda. Inget försvinner för att det förnekas.* Inte mindre sant nu än då.


Dickens by Watkins 1858


Superbra novell från Novellix! Missa inte heller Horatio Sparkins.

En utförlig och bra recension för denna novell (såväl som övriga noveller i presentasken Storstadsnoveller) finns på bokbloggen C. R. M. Nilsson.


"Have a heart that never hardens, and a temper that never tires, and a touch that never hurts."

Charles Dickens*Återigen: Boktips till alla svenska politiker av idag, gäller hela skalan från regeringen Löfven I och Löfven II (vänster?) till höger, alla tycks ha så förtvivlat svårt att fatta detta: Jämlikhetsanden – därför är mer jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen av Richard Wilkinson och Kate Pickett


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).