torsdag 26 november 2020

Resa i tid och rum: Tankspridd professor i Paris

"Hon hade varit gift i tjugofem år.
   Ändå förmådde hon alltjämt bära upp en smalrandig rosa klänning, en pelerin broderad och kantad med spets, ett par ljuvliga stövlar som liknade vingarna på en färgglad vivel, och en rosenröd hatt garnerad med persikoblommor, utsökt den också, som hon höll i handen.""Honoré de Balzac är onekligen en av de största parisskildrarna. Här tecknas bilden av ett Paris som ännu inte ritats om och försetts med sina namnkunniga boulevarder och avenyer, som ännu inte fått sin förhärskande rätlinjighet. Nej, i den här charmerande historien möter vi istället ett Paris med slingrande gator och krokiga gränder, och får följa en virrig vetenskapsman, hans barska hemhjälp – och hans fru, som tycks bära på en hemlighet."

En kort novell om en virrig professor på villovägar i Paris.


Balzac (par Boulanger)


"Some day you will find out that there is far more happiness in another's happiness than in your own."
Honoré de Balzac (Father Goriot)


Hur väl passar citatet i nutid?

Javisst, glädjande att blivande sjukskrivna nu kan se fram emot att inte längre behöva riskera att bli utkastade ur sjukförsäkringen (https://arbetet.se/2020/11/26/sjukforsakringen-andras-erkannande-av-icke-fungerande-regler/?) på samma vis som tidigare sjukskrivna blivit och som fortfarande utan hopp får finna sig i att bli kvar ute i kylan. Gläds med er som slipper oron (inför hur det skall bli när besparingarna är slut) tillsammans med sjukdom. Den oron gör ingen väl. Gläds med den nu kommande rättvist behandlade gruppen, men känner sorg för den andra förintade gruppen.

Btw... Glädjande också för er som har öppna bibliotek trots ökad smittspridning, gläds med er men kan gement nog inte låta bli att känna lite sorg över att biblioteken här på orten är stängda sedan början av november och skall förbli stängda ända fram till 22 december. Att hoppas de öppnar den 23 december är nog att hoppas på för mycket. Bibliotek kan verkligen komma att betyda mycket för oss. Kännbart nu.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).