lördag 26 december 2020

"Benkvarnen" av Sofia Albertsson

Benkvarnen av Sofia Albertsson. Förlag: Swedish Zombie (2020). Antal sidor: 264.

Recensionsexemplar (häftad).


 

"Det här är tiden innan, medan och efter en mystisk smitta drar igenom huvudstaden. Någonting har hänt i Sverige och den tunna hinna som annars skiljer vår verklighet från andra verkligheter verkar ha lösts upp – för det händer märkliga saker. Väsen som glömts bort för längesedan börjar lägga sig i våra liv, sådant som gömts långt nere i havets djup spolas i land och långt under marken utspelar sig mardrömsscener. Det är en farlig tid att känna sig ensam, att längta efter kärlek, att ta emot främmande ting och att följa sina drömmar. Men det hindrar tyvärr inte människor från att längta och försöka. I Benkvarnens noveller får vi läsa om hur olika personer till sin fasa blir varse den nya verkligheten.

Samlingen innehåller åtta noveller samt tre bonusnoveller som utvecklar skeenden i debutromanen Stockholmspesten."Helt klart bästa skräcknovellsamlingen för ett år som detta. Ska det konsumeras litterär skräck ska den helst levereras av Sofia Albertsson, så är det nog. Ser verkligen fram emot att få läsa mer av denna lovande skräckförfattare, som så uppenbart bevisat kunna hantera både det långa och korta formatet. Romanen Stockholmspesten var en minnesvärd höjdpunkt, och novellerna i Benkvarnen - vars handling utspelar sig samtidigt som Stockholmspesten - var även de tillsammans en riktigt utsökt blandning. Klart en del noveller tilltalar mer än andra, men det är precis som det ska vara. Mina egna favoriter blev Benkvarnen, Från djupet, Månskenskroppar, Trädskivans gåta... och såklart alla tre bonusnovellerna!

Samtliga ingående noveller (+bonusnoveller):

Benkvarnen
Den utlästa boken
Havsbörd
Från djupet
Drömhaggan
Månskenskroppar
Natten under berget
Trädskivans gåta
 
Salikon
För vetenskapen
Helveteskratern

När verkligheten blir overklig och förvrängd, då det mystiska inte går att förklara.

Tänk dig en värld där mardrömmen börjar existera i vaket tillstånd. En underlig smitta, egendomliga varelser från havet, gamla folktroväsen som tar fysisk gestalt och tränger sig på. Vem kan du lita på (kan du ens lita på dig själv)? Hotet underifrån, marken rämnar, marken du trodde var stabil. Den trygghet du tog för given rycks undan och du famlar i blindo för vad som väntar. Vad det nu är? 

Fasansfullt bra. Lystet sinnligt, påtagliga stämningar, naturmagi, kusligt och gåtfullt på ett förträffligt sätt. Tro inte att jag kunde låta bli att fritt associera till annat den här gången heller! (Fullständigt oförbätterlig): Tanken går osökt till något slags obehag i Lars von Triers anda. Men ändå något helt eget, à la Albertsson, utan tvekan stilsäkert och välskrivet. Oerhört skickligt. Äckelskräck ingår, och konstigt nog köper jag det med (lite väl magstarkt i Den utlästa boken, även om det är humoristiskt tänkt på ett groteskt vis). Javisst, det var ju överraskande på något sätt...

Inlevelsen för varje novell förstärks med en trolsk och/eller makaber illustration av författaren själv och av Kim Engström. Bit för bit ges Stockholmspesten en vidare tolkning (inte minst via de förträffliga bonusnovellerna). Hur nu en verklighet i ett surrealistiskt upplösningstillstånd låter sig tolkas?


Betyg: 4/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).