måndag 18 januari 2021

Ord och satir mellan snö- och värmesmocka


Nyhetsflödet (svt-text) bjöd på ett nytt(?) ord idag: "Värmesmocka". Ordet "snösmocka" har bara funnits i precis tio år, d.v.s. Aftonbladet lär ha haft det på sin löpsedel i januari 2011. Okej för snösmocka (även om själva tillståndet - med mer snö än lätt puder och kyla under -1° - mest känns till besvär). Det kan jag föreställa mig. Men värmesmocka under vintertid? Nä, det ordet går jag inte med på.

Nyord 2021 var/är svårt att sia om (såväl som vädret), inte tu tal om saken. Har dock snappat upp några förslag i diverse media och flöden:

Avmaskningsfest - en slags avmaskerad för demaskering av ansiktsmasken - efter vaccinering, efter pandemin - där alla helst bör vara ärliga, uppriktiga och helst (om det går) le mot varandra... tappa masken helt enkelt.

Bredbandsklyftan - som gör att vissa tvingas flytta då koppartråden klipps i områden där det inte finns bredband för internetuppkoppling.

Coronafrisyr - vildvuxen eller självfriserad frisyr för personer i riskgrupp. Lär väl finnas några sådana frisyrer i år?

Danskdom - förnedringsrånen ersätts av danskdomar, där svenska gängkriminella får långa straff på samma sätt som i vårt sydliga grannland.

Klustervaccinering - när en hel arbetsplats eller ort är vaccinerad. Kan kanske sen mynna ut i avmaskningsfest (se ovan).

Memabelt - (Uppsnappat från Twitterflödet, ordförklaringen taget ur minnet, så kan ha missuppfattat) Ungefär: något som får stor uppmärksamhet, som många reagerar på, citerar och gör sina egna versioner/tolkningar av. Som jag ser det kan det finnas memabelt som är både harmlöst och skadligt.

Multibra - mångbra, bra på oerhört många sätt. Jfr med ordet "multiversa".

Stugstissig - typ lappsjuk, fast en mindre skogstokig och mer pandemianpassad variant med mycket oro och en hel del koncentrationssvårigheter.

Utsläppsfrossa - mitt förslag på ord för det Kinas industri sysslar med nu, d.v.s. ökade utsläpp. Jfr med ordet "köttfrossa" (något som säkert kommer att vara i avtagande i och med oetisk djurhållning, kanske leder det till en slags kött- och mejeriprotest då efterfrågan på ersättningsprodukter kommer att öka?).

Överpolariserare - ett exemplar kan ni nog själva tänka ut. En överpolariserare mindre som världsledare nu, en som förhoppningsvis håller sig i skinnet och besinnar sig.


Sen vill jag vidare idag göra en snabbkoll vad gäller litteratur som innehåller satir (mer eller mindre). Plockade fram några böcker/texter som det skrivits om här på bloggen, men tar gärna emot fler tips.


1984 av George Orwell

Djurens gård av George Orwell

Krokodilen av Fjodor Dostojevskij

Vi av Jevgenij Zamjatin

Ett anspråkslöst förslag (A Modest Proposal) av Jonathan Swift

Lille Viggs äventyr på julafton av Viktor Rydberg

Rex Omega av A. R. Yngve

Raya av Henrik Johansson

Maskiner som jag av Ian McEwan

Baklängesbibeln av KG Johansson

De sista entusiasterna av Annika Luther


(Attans! Nu glömde jag Margaret Atwoods satiriska dystopi, Maddaddam-trilogin. Nåja, nämnde den i varje fall)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).