tisdag 5 januari 2021

Trio x 2

Tisdagstrion arrangeras med nytt fokus varje vecka av bokbloggen Ugglan & Boken. 

Veckans tema: Böcker jag ser fram emot att läsa

Kan inte välja bara tre.

I den första trion kan jag vara säker på att få läsa Stjärnskaparen, men de andra två är jag helt beroende av om biblioteket öppnar den 24 januari. En pandemi kan tydligen pågå i upp till tre år (om jag inte är felinformerad, inte gott att veta sånt nuförtiden), så man får naturligtvis inte ta något för givet.


Utrensning, Sofi Oksanen

Stjärnskaparen, Olaf Stapledon

Vänligheten, John Ajvide Lindqvist


Den andra trion är ännu mer omöjligt önsketänkande, inga av de böckerna finns för lån, men det är böcker jag verkligen skulle vilja läsa.


Avslagsmaskinen, Niklas Altermark. Hur kunde Försäkringskassan i folkmun bli Förskingringskassan och Förnedringskassan? Varför tycks det inte gå att åtgärda systemfelen, varför får dessa bara fortgå, hur kan det tigas ihjäl av de politiska partierna (förutom V som faktiskt uppmärksammar det!), år ut och år in? Kanske kan jag får svar i den här boken?

Prepparens guide, Jim Cobb. Överlevnad på lång sikt. Antagligen mer överkurs än informationen som finns att inhämta på MSB. Livsviljan är svår att ta död på. Överlevnadsstrategier behöver nog alltfler, nu och framöver. Därför är ämnet intressant. Såklart.

Världen vi lämnar, Föreningen Arbetarskrivares tolfte antologi. Tyckte ju så väldigt mycket om deras elfte antologi, som jag tidigare skrivit om här.Besök tisdagstrion för fler böcker att se fram emot.30 kommentarer:

 1. Stjärnskaparen blev maken nyfiken på....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst lät den spännande! Själv kände jag alls inte till boken sedan tidigare, bra att klassiker ges ut på nytt och får förnyad uppmärksamhet. Denna blev jag erbjuden som recex.

   Radera
 2. Massor med spännande titlar hos dig! Utrensning är verkligen bra - jag hade med en annan Oksanen i min trio. Och vänligheten förstås!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter lovande med Utrensningen. Ser fram emot att läsa den.

   Radera
 3. Oksanen vill jag läsa igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, så pass bra alltså?!

   Radera
 4. Utrensning har jag läst. Var inte helt glad i vissa saker i den, men känner mig ganska ensam om det. Vänligheten har jag nog tänkt önska mig till jag fyller år. Det dröjer ju ett tag, men det är ju inte som att jag har brist på böcker att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och blir det brist så kan man alltid göra en omläsning av hyllmetern med klassiker som står i egna bokhyllan hemma. Går ju det med. ;)

   Radera
 5. Vänligheten är jag lite nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar det vara många som är.

   Radera
 6. Det var intressanta böcker!

  SvaraRadera
 7. För längesen, ett halvsekel förmodligen, läste jag en SF-roman som handlade om vår tids människor och de människoarter som kommer efter oss. Nu ser jag att det var Olaf Stapledon som skrev den. Den heter De sista och de första människorna. Den skulle jag vilja läsa om och gärna läsa Stjärnskaparen när jag ändå är igång. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad spännande! För mig var författarnamnet Olaf Stapledon tidigare helt okänt innan jag blev erbjuden recex av författaren som gjort nyöversättningen av Stjärnskaparen.

   Radera
 8. Utrensning är den enda jag läst. Tack för tips om de andra!

  SvaraRadera
 9. Spännande tips! Jag är ingen preppare, men det är helt klart ett intressant ämne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon typ av beredskapstänk inför kriser är nog rätt befogat.

   Radera
 10. Prepparens Guide verkar vara något för mig. Har redan innan pandemin varit inne på det, nu har det intresset ökat dramatiskt :)

  SvaraRadera
 11. Oksanens Utrensning är en bra bok. Men du har rätt. Om biblioteket inte öppnar då blir det svårare att få läsa det man vill. Här är det också stängt till den 24 och vem vet vad som händer sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Göra omläsning av böckerna som står i egna bokhyllan kanske?

   Radera
 12. Det var annorlunda böcker och inget jag läst-

  SvaraRadera
  Svar
  1. Räds inte det annorlunda, det kan vara bra!

   Radera
 13. Intressanta boktips. Oksanens bok har jag bland mina olästa, Vill läsa den snart.

  SvaraRadera
 14. 'Utrensning' är fantastiskt bra. Jag läste den för inte så väldigt länge sedan. Stjärnskaparen blir jag riktigt nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser verkligen fram emot att läsa Utrensningen, inte läst något av Oksanen tidigare.

   Radera
 15. instämmer helt med Scylla vad det gäller Utrensning. och jag tänker också läsa Världen vi lämnar. jag tyckte också om deras förra årsbok. omslaget var så vackert också

  SvaraRadera
  Svar
  1. På något sätt ska jag försöka komma över att läsa Världen vi lämnar. Föreningens förra årsbok kom så småningom till Stadsbiblioteket här, så kanske de även införskaffar denna, i bästa fall.

   Radera

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. Kommentarsspam undanbedes (raderas alltid).